• Lorem ipsum

Plafond verven: hoe doe je dat?

8 Feb 2022

Een plafond verven lijkt een van de moeilijkste verfklusjes binnenshuis: je staat op hoogte, je hebt kans dat er verf naar beneden drupt en je houding is niet optimaal. Dat maakt het des te belangrijker om de juiste voorbereidingen te treffen zodat je onder de meest optimale omstandigheden aan het werk kan gaan. In dit blogartikel nemen we samen met je het stappenplan door en geven we je bijbehorende tips en tricks zodat jij het plafond verven onder de knie krijgt.

Plafond verven: het begin

De eerste stap in het plafond verven proces is het repareren van scheuren en gaten in het plafond. Het beste middel hiervoor is de Sneldrogende Muurvuller van Alabastine. Deze muurvuller hecht perfect op het plafond en is bovendien binnen een kwartiertje droog. Nadat de muurvuller is opgedroogd schuur je aan de opgevulde plekken om een mooi egaal plafond te krijgen. Daarna plak je de randen van het plafond af met afplaktape en leg je plastic of afdekzeil over je meubels en op de vloer. Afdekmateriaal gebruik je om vloeren en meubels te beschermen tegen verfspatten op de muur. De laatste stap die je zet is het ontvetten van je plafond met een spons en reinigingsmiddel, zoals de Polyfilla Pro S600. Wanneer je deze stappen hebt doorlopen ben je klaar om te beginnen met plafond schilderen.

Plafond verven: aan de slag

Plafond verven begin je door de randen en hoeken te schilderen. In eerste instantie doe je dit met een kwast (om nauwkeurig te beginnen), vervolgens doe je dit nogmaals met een roller (om strepen op het plafond te voorkomen). Daarna ga je verder met het middenstuk. Begin met het trekken van horizontale banen en overlap het vervolgens met verticale banen om baanvorming te voorkomen. Wanneer je hiermee klaar bent verwijder je de afgeplakte randen. Dit doe je zo snel mogelijk, want anders bestaat de kans dat je opgedroogde verf meetrekt.

We raden je aan om kwalitatief hoogwaardige producten te gebruiken bij het plafond verven, zoals de Sikkens Alphacryl Plafond of de Sigma Sigmatex Superlatex Matt. Zo is de Alphacryl Plafond van Sikkens uitermate geschikt voor het schilderen van je plafond, omdat het de eigenschappen bevat die bij de kenmerken van een plafond passen.

Plafond verven: het eindproces

Het grootste gedeelte is achter de rug: het plafond verven is gelukt. Nu is het zaak om je plafond met rust te laten en het te laten drogen. We raden je dan ook af om het droogproces te versnellen door bijvoorbeeld een kachel aan te zetten. Verf droogt het beste tussen een temperatuur van 15 à 20 graden Celsius. Laat ook het afdekzeil liggen, aangezien er nog een kans bestaat dat er verfdruppeltjes naar beneden lekken. De andere spullen die je hebt gebruikt kun je opruimen en schoonmaken. Nadat de verf na een aantal uren is opgedroogd ben je dan eindelijk helemaal klaar met het plafond schilderen!

Hoogstwaarschijnlijk kun je met dit stappenplan prima je plafond verven. Maar wellicht heb je nog behoefte aan enkele extra tips, en daarom hebben wij onderstaand lijstje voor je samengesteld:

  • Verlengstuk verfroller: De hele tijd op een trap staan bij het plafond verven is onhandig. Je kunt maar een klein stukje per keer schilderen, de verfemmer/-bak moet je nog eens kwijt kunnen en je hebt maar één hand waarmee je effectief kan werken. Voor een paar euro is het echter al mogelijk om een verlengstuk voor de verfroller te kopen. Zo kun je aan één stuk door het hele plafond schilderen, wat een hoop tijd en ergernis bespaart.

  • Veiligheidsbril: Tijdens het plafond schilderen is het onoverkomelijk dat er verf naar beneden druppelt. Dit kan voor een kliederboel zorgen, tenzij je de juiste maatregelen treft. Met een verfbril en het afdekken van de vloer kun je zonder zorgen het plafond schilderen.

  • Verfspuit: Het verven van je plafond hoeft overigens niet persé met een verfroller te gebeuren. Het kan namelijk ook met een verfspuit. Hoewel verf spuiten regelmatig tijdens commerciële klussen wordt gedaan (schilders), zijn er ook voor de fanatieke klussers voordelige verfspuiten verkrijgbaar. Dit maakt het plafond schilderen een stuk makkelijker.

  • Adembescherming: Of je nu het plafond gaat verven met een roller of met een verfspuit, het is altijd goed om adembescherming te dragen. Dit om te voorkomen dat je schadelijke stoffen inademt, of verfdruppeltjes in je mond krijgt. Tijdens werkzaamheden van schilderbedrijven is adembescherming in veel gevallen noodzakelijk om te voorkomen dat medewerkers giftige stoffen inademen. Bij particulieren die hun plafond schilderen, is er eigenlijk geen controle. Desalniettemin is voorkomen beter dan genezen. En adembescherming voor het plafond schilderen of andere klussen in en rondom het huis is slechts een kleine investering die een hoop leed doet besparen.

Plafond verven: de beste verf

Zoals eerder aangegeven kun je je plafond beter verven met een kwaliteitsverf in plaats van met een budgetverf. De duurzaamheid van kwaliteitsverf is namelijk hoger en gaat dus langer mee. Met kwaliteitsverf hoef jij de komende jaren niet naar je plafond om te kijken. Wij van De Verfzaak hebben enkele topmerken in ons assortiment, zie hieronder:

Met deze merken wordt plafond verven een stuk plezieriger. Heb je naar aanleiding van dit blogartikel vragen over plafond schilderen, of over iets anders? Neem dan contact op met onze klantenservice! Onze specialisten staan voor je klaar en adviseren je graag zodat jij de juiste plafondverf kleur kiest en goed voorbereid aan het werk kan gaan.