Moet ik ieder jaar het tuinhuis onderhouden?
Onderhoud tuinhuis is niet altijd nodig. Het is zonde om ieder jaar weer aan de slag te gaan hiermee, terwijl het hout prima in orde is. Wel is het belangrijk om ieder jaar weer uw tuinhuis te inspecteren. Let daarbij op zwakke plekken in de coating of houtrot (dit voelt zacht aan wanneer u hierop drukt). Vuil bij voorkeur afspoelen. De beste periode voor onderhoud tuinhuis is buiten de winter, bij droog weer tussen de 5 en 25 graden Celsius. Van oudsher worden in het voorjaar de meeste schilderklussen buiten uitgevoerd. Er zijn echter verschillen in hoe je een tuinhuis onderhoud.
Hoe je een tuinhuis moet onderhouden
Er zijn drie methodes voor onderhoud tuinhuis: beitsen, lakken of impregneren.
- Impregneren
Impregneren betekent dat je een olieachtig impregneermiddel aanbrengt op het hout. Hierdoor verduurzaamt het hout. Op zich is dit een prima methode: het hout kan hierdoor goed blijven ademen en voorkomt houtrot. Door het impregneren van hout gaat het hierdoor ook tot vijf keer langer mee. Impregneren zorgt er echter niet voor dat het tuinhuisje er als nieuw uit blijft zien: er komt na verloop van tijd een groenige aanslag op die moeilijk te verwijderen is. - Lakken
Lakken, of beter gezegd het aanbrengen van een verfsysteem, houdt in dat je met een lakverf voor hout het onderhoud tuinhuis pleegt. Lak dekt het hout af van weer en wind. Door eerst goed alles schoon te maken van te voren, een grondlaag aan te brengen en één of twee aflaklagen aan te brengen, zorg je er zo voor dat bij goed onderhoud tuinhuis het object jarenlang meekan. Echter, doordat lakverf het hout afdekt, kan vocht minder goed ontsnappen en zich gaan ophopen in het hout. Zonder professioneel onderhoud tuinhuis kan dit houtrot veroorzaken. Ben je desalniettemin bedreven in onderhoud tuinhuis met lakverf, dan kan dit een mooi resultaat opleveren. - Beitsen
Beits is een zogenaamd éénpotssysteem. Dat wil zeggen dat zowel de grondverf, tussenlaag als aflaklaag allemaal in de coating aanwezig zijn. Hierdoor hoef je slechts één keer te beitsen. Voor onderhoud tuinhuis is beits echter ideaal. Ten eerste beschermt het net als lak uitstekend tegen de weersomstandigheden omdat het een sterke coating biedt. Daarnaast trekt het net als impregneermiddel diep in het hout en kan het hout blijven ademen. Hierdoor reguleert het zuurstof en vochtgehalte in het hout waardoor de kans op beschadiging van binnenuit bij een goede behandeling en goed onderhoud tuinhuis zeer minimaal is. Beits gaat zeer lang mee en kan zowel in een transparante of dekkende coating worden aangebracht. Tegelijkertijd echter is beits moeilijk uit het hout te krijgen, waardoor een verandering in coating zeer lastig is.
Waar moet ik op letten bij het onderhoud tuinhuis?
Tijdens de inspectie en het daadwerkelijke onderhoud tuinhuis is het met name belangrijk om beschadigingen in het hout en de coating te checken. Houd ook in de gaten of er sprake is van ‘zacht hout’. Kan je het hout indrukken, dan heb je te maken met houtrot, dat in zijn geheel verwijderd moet worden en opgevuld met houtrotvuller (zie ook ons artikel over houtrot). Veel voorkomende plekken van houtrot zijn aan de voet van het tuinhuisje en in alle hoeken, randen en kieren; dus op plekken waar veel vocht kan komen. Bij een dekkende lakverf moet je in het bijzonder letten op scheuren en barsten: hier kan vocht doorheen komen en zich achter de dekkende laag ophopen waardoor bacteriën en schimmels vrij spel krijgen om houtrot te veroorzaken. Bij beits en impregneermiddel is het met name belangrijk dat er compleet onderhoud tuinhuis wordt gepleegd, vooral op de lastige plekken, zoals hoeken en randen. Hier is de kans op vochtophoping het grootst. Check dus bij het plegen van onderhoud tuinhuis met name de ‘zwakke plekken’ goed.
Zijn er nog speciale schildertechnieken hiervoor?
In principe gelden voor onderhoud tuinhuis dezelfde schildermethodes als elders. Bij onderhoud tuinhuis is goed reinigen, licht opschuren en vervolgens weer schoonmaken altijd nodig voordat u gaat schilderen. Bij beits en impregneermiddel hoeft u dus geen grondverf te gebruiken, bij lakverf wel. Het kan zijn dat u het complete tuinhuisje wilt opknappen, maar onderhoud tuinhuis kan ook op een lokale plek zijn; een lichte of wat zwaardere beschadiging die u is opgevallen. Zorg er daarom voor dat u goed bijhoudt welk soort coating en welke kleur u de eerste keer hebt gebruikt om kleurverschillen en slecht onderhoud tuinhuis te voorkomen. Bijvoorbeeld dat u niet per ongelijk een beits aanbrengt over een eerder aangebrachte lakverf.