• Lorem ipsum

RAL 5010: een prachtige variant van blauw

1 Oct 2020

Het kiezen van de juiste verf wordt eigenlijk steeds makkelijker. Topmerken zoals Sikkens, Sigma en Wijzonol specialiseren zich steeds meer op ondergronden en ruimtes waardoor er letterlijk voor elke specifieke klus wel een goede verf beschikbaar is waarmee je een geweldig resultaat neerzet. Voor de kleur van de verf ligt dat wat genuanceerder. Verf is in alle mogelijke kleuren te mengen, maar het kiezen van een kleur heeft nu eenmaal niets met de kwaliteit van de verf zelf te maken. Hier komt het puur aan op smaak en verwachtingen en daarom is het slim om niet over één nacht ijs te gaan. 

Om tot de juiste kleur te komen is het aan te raden om rekening te houden met een paar factoren. Welke? Dat lees je in deze blog. We focussen ons deze keer op RAL 5010, een variant van blauw die wellicht geschikt is voor jouw toekomstige verfproject. 

 

Wat is RAL 5010 precies?

Als je voor het eerst verf gaat kopen voor bijvoorbeeld een nieuwbouwhuis dan kunnen die RAL-codes voor verwarring zorgen. Je vindt ze tegenwoordig op vrijwel alle verfblikken en emmers, maar waarom eigenlijk? De verklaring hiervoor is vrij simpel. De wereld van kleuren is ongelooflijk groot. Bedenk bij jezelf maar eens hoeveel varianten van wit je in het verleden bent tegengekomen op verschillende muren en besef je dan dit er voor elke kleur evenzoveel varianten zijn. Het is daarom wel zo handig dat er wat orde is in deze kleurenchaos en dat is precies waar de RAL-nummers voor zorgen.

Al vroeg in de 20e eeuw ontstond de vraag naar een universeel systeem waarmee kleuren van verf en coatings konden worden gedefinieerd. Dit resulteerde uiteindelijk in het RAL-systeem dat in de jaren ‘20 in Duitsland werd geïntroduceerd. Dit systeem deelt kleuren in in bepaalde categorieën en geeft ze een uniek nummers. Zo maakt RAL 5010, niet al te verrassend, deel uit van de blauwtinten. Populaire kleuren zoals RAL 9010, RAL 9016 en RAL 9001 horen bijvoorbeeld bij de zwart- en wittinten en zo heb je dus een compleet spectrum van kleuren. 

 

Gentiaanblauw

De nummers zeggen natuurlijk weinig over een kleur en een lange lijst met codes maakt het er allemaal niet duidelijker op. Het is daarom goed om te weten dat elke kleur tevens een typering heeft meegekregen die vaak wat zegt over de kleur. In het geval van RAL 5010 spreken we over gentiaanblauw. De term Gentiaan zal wellicht niet meteen een belletje laten rinkelen bij je. Een Gentiaan is een geslacht van planten die vaak een blauwe kleur hebben.

De typeringen maken het makkelijker om kleuren te zoeken. Andere voorbeelden van typeringen zijn:

RAL 9001 → Crèmewit
RAL 9010 → Zuiver wit
RAL 9016 → Verkeerswit

 

Past Gentiaanblauw bij mijn verfproject?

Dit is natuurlijk de vraag waar het allemaal om draait. In de winkel oogt de kleur zo mooi, maar komt deze kleur thuis ook uit de verf en vind ik de kleur wel echt zo mooi en is er geen kleur verkrijgbaar die nóg beter aansluit bij mijn wensen? Om de uiteindelijke knoop door te hakken zijn er een aantal factoren waarmee je rekening moet houden. Hieronder hebben we enkele tips voor je op een rijtje gezet zodat je een weloverwogen besluit kunt nemen.

Tip 1: Denk aan het licht
Lichtinval doet ongelooflijk veel met een kleur. Een hele donkere variant van blauw kan bijvoorbeeld flink naar zwart neigen, maar door veel zonlicht blijf je toch een mooie blauwe gloed zien. Diezelfde blauwe kleur kan in een slecht verlichte ruimte zoals een zolder juist weer pikzwart ogen. Kortom, denk aan het licht als je een keuze maakt. Een kleur oogt nu eenmaal anders in een schuur dan in een helder verlichte slaapkamer. 

Tip 2: Vergelijken
Een goede manier om tot de juiste kleur verf te komen is vergelijken. Door verschillende kleuren naast elkaar te leggen vallen de details pas echt goed op. Dit kun je bijvoorbeeld doen met een kleurenwaaier. Een kleurenwaaier is een soort folder waarin alle kleuren zijn verzameld en waarin kleuren die op elkaar lijken bij elkaar zijn gezet. Op die manier heb je alles mooi bij elkaar staan en vind je sneller wat je zoekt. 

Tip 3: Denk aan het interieur

Je hebt de focus op de nieuwe kleur liggen, maar vergeet ook de rest van het interieur niet. Het is wel zo fijn als de kleur aansluit bij jouw huidige setting. Stel dat je veel witte meubels hebt, dan is een witte muurverf wellicht niet het beste idee. Match de nieuwe kleur dus goed met de rest van de ruimte voor een mooi resultaat. 

 

Verf mengen

De populaire kleuren zoals RAL 9010 en RAL 9001 worden door de grote verfmerken op grote schaal geproduceerd, maar dat geldt niet voor de wat minder populaire kleuren zoals RAL 5010. Geen probleem! Bij De Verfzaak mengen we alle mogelijke kleuren voor je. We vragen je wel om goed na te denken over je keuze. Gemengde verf kan namelijk niet worden geretourneerd. 

 

Passend advies van De Verfzaak

Zoals je hebt kunnen lezen is RAL 5010 een mooie variant van blauw. Wellicht overweeg je om deze kleur te nemen voor jouw volgende verfproject, maar zit je nog wel met enkele vragen. Het is dan goed om te weten dat onze specialisten voor je klaar staan. Bezoek bijvoorbeeld een filiaal van De Verfzaak en spreek een specialist aan. Op die manier heb je de mogelijkheid om kennis in te winnen én om verf in te kopen. Ben je van plan om jouw verf in de online shop van De Verfzaak te kopen, maar heb je wel de behoefte aan passend advies? Dat kan! Stuur ons dan een e-mail met je vragen of bel ons even. We helpen je graag verder.