• Lorem ipsum

RAL 9001: wat is het? En wat is het verschil met 9010?

1 Nov 2019

Wanneer je in en om het huis gaat schilderen is de kans enorm groot dat je de kleur wit nodig gaat hebben. Professionele schilders en fanatieke doe-het-zelvers weten dat er niet één kleur wit is. De wereld van de verschillende soorten wit is heel groot zelfs. Veel kleuren lijken op elkaar, maar toch ook weer niet. 

Om je een goed beeld te geven van de veelzijdigheid van de kleur wit vind je bij De Verfzaak in de online webshop veel informatie over deze verschillende kleuren. Een van die kleuren is bijvoorbeeld het populaire RAL 9001. Op deze pagina hebben we alle informatie over deze wittint voor je verzameld. 

RAL 9001: waar staat het eigenlijk voor?

Wit is wit en toch ook weer niet. Door al die verschillende varianten is het wel zo fijn dat er een systeem is dat voor orde zorgt en dat is nu net precies wat RAL doet. RAL staat voor  ReichsAuschlüss für Lieferbedingungen. Dit is een Duits coderingssysteem voor het definiëren van kleuren van verf en coatings. In plaats van een originele naam voor een bepaalde kleur krijgt een kleur nu een code van vier cijfers mee. Zo hebben wit- en zwarttinten allemaal een code die tussen de 9000 en 9999 ligt. RAL 9001 is daar dus een voorbeeld van. Andere populaire wittinten zijn:

RAL 9001 of RAL 9010?

Je bent van plan om je slaapkamer in een nieuwe kleur wit te schilderen, maar je weet niet precies of RAL 9001 geschikt is voor deze klus. Het is dan belangrijk dat je precies weet wat de verschillen zijn tussen de verschillende wittinten. Twee veel gebruikte soorten wit zijn RAL 9001 en RAL 9010. Deze twee witvarianten lijken veel op elkaar, maar hebben wel degelijk een eigen karakter. Een belangrijk verschil is het feit dat RAL 9010 lichter oogt en meer naar het spierwit toe lijkt te trekken. RAL 9001 daarentegen is een crèmeachtige kleur. Je ziet deze kleur vaak terugkomen op stopcontacten en kozijnen.

RAL 9001 en RAL 9010 voor kozijnen

De keuze voor een bepaalde kleur voor de kozijnen is een belangrijke. Deze kozijnen vormen vaak maar een detail in een ruimte, maar de kleur moet natuurlijk wel matchen met de rest van het interieur. Van oudsher wordt RAL 9001 veel gebruikt voor kozijnen omdat dit een vrij veilige keuze is. Door de crèmeachtige kleur van deze verf valt vergeling van andere verf namelijk niet zo op. 

Tegenwoordig wordt RAL 9010 steeds vaker voor kozijnen gebruikt. Wanneer je de keuze voor de kleur gaat maken is het belangrijk dat je een paar zaken in je achterhoofd houdt. Vind ik de kleur mooi? Combineert mijn gekozen kleur goed met de rest van het interieur? Welk merk ga ik kiezen voor deze klus? Weet je niet 100% zeker of je RAL 9010 of RAL 9001 moet kiezen voor jouw project? Neem dan contact op met onze klantenservice. Samen bekijken we dan welke wittint het best bij je past. Tip: bekijk de kleur die je wil kiezen onder verschillende soorten licht. Zo krijg je een compleet beeld van de wittint. 

Voor welk merk ga jij?

Het voordeel van een veel gebruikte wittint als RAL 9001 is dat veel topmerken deze kleur standaard op voorraad hebben. Hierdoor heb je als professioneel schilder of doe-het-zelver de keuze uit veel verschillende producten. Om je een goed beeld te geven van verschillende soorten producten met de kleur RAL 9001 hebben we hier een paar voorbeelden je:

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »