Wanneer je een nieuwbouwhuis gaat schilderen ontkom je er niet aan: het kiezen van de juiste kleur. Maar ook wanneer je besluit om eindelijk die zolder eens van een nieuw kleurtje te voorzien of de schuur eens aan te pakken. De wereld van verfkleuren is enorm groot en we kunnen het ons goed voorstellen dat je het overzicht af en toe een beetje kwijt bent.
Vooral bij de kleur wit kan het lastig zijn om de juiste keuze te maken voor jouw klusproject. Er zijn namelijk enorm veel verschillende varianten van wit verkrijgbaar. Dan is het wel fijn dat je weet dat er een speciaal systeem is waardoor je kleuren sneller kunt herkennen. Een van de varianten van wit is bijvoorbeeld RAL 9003. Maar wat is RAL 9003 nu precies? Op deze pagina beantwoorden we die vraag voor je. Zo weet je of deze kleur geschikt is voor jouw klusproject.
Wat betekent RAL 9003?
RAL, de combinatie van drie letters je vaak tegenkomt wanneer je op zoek gaat naar een geschikte kleur, is een systeem waarmee we kleuren categoriseren. RAL staat voor ReichsAusschlüss für Lieferbedingungen en werd in 1927 al in Duitsland ontwikkeld. Met dit coderingssysteem worden kleuren verf en coatings gedefinieerd. De afzonderlijke kleuren hebben in dit systeem geen naam, maar een code. Denk bijvoorbeeld aan het populaire RAL 9018.
Voor alle varianten van wit geldt dat zij een code hebben die tussen de 9000 en 10000 ligt. Om het voor professionele schilders en doe-het-zelvers makkelijker te maken wordt een kleur vaak wel getypeerd met een beschrijving. Hieronder vind je daar een paar voorbeelden van.
Waar gebruik je deze kleur voor?
Om deze vraag te kunnen beantwoorden is het belangrijk dat je het verschil met de andere varianten van wit kunt onderscheiden. RAL 9003 kan getypeerd worden als ‘bijna spierwit’ en wordt steeds vaker gebruikt bij nieuwbouw. Deze kleur schurkt dicht tegen standaard wit aan. Wanneer je RAL 9003, dat we ook wel signaalwit noemen, vergelijkt met andere witvarianten vallen een aantal dingen op. Zo lijkt RAL 9003 erg veel op RAL 9010. Deze twee kleuren zitten aan de zuivere kant van de kleur wit. Wil je liever een iets donkere tint? Dan komt RAL 9001 in aanmerking. RAL 9001 is gebroken wit (crèmewit) en wordt vaak gebruikt voor kozijnen en stopcontacten.
RAL 9003 laten mengen
Zoals je wellicht weet kun je bij De Verfzaak kleuren verf laten mengen. Het enige dat je daarvoor nodig hebt is de juiste kleurcode. Tip: zorg ervoor dat je zeker weet dat je de juiste kleur te pakken hebt als je een kleur laat mengen. Gemengde verf kan niet worden geretourneerd. Het voordeel van een populaire kleur als deze 9003 is dat veel topmerken deze kleur op grote schaal produceren. Voorbeelden van RAL 9003 verf vind je hieronder:
RAL 9003 vs 9016
Regelmatig krijgen we de vraag: wat is het verschil tussen RAL 9003 en 9016? Hoewel er vele wittinten zijn binnen het RAL kleurenspectrum, is er wel enige vorm van verscheidenheid tussen de kleuren. RAL 9003 is namelijk veel witter dan de RAL 9016. Dit komt omdat er veel minder grijs als pigment is toegevoegd. Een ander verschil van RAL 9003 vs 9016 is dat de 9003-variant geen blauwe ondertoon heeft.
Advies nodig bij het kiezen van de juiste kleur?
Hierboven vind je alle informatie over de kleur RAL 9003, maar we snappen het goed als je nog niet zeker weet of deze kleur geschikt is voor jouw project. Kleurt RAL 9003 goed bij mijn bruine meubels? Verkleurt RAL 9003 snel in de zon? En hoeveel liter heb ik nodig als ik 16 vierkante meter muur wil schilderen? Voor het antwoord op deze en alle andere vragen adviseren we je om contact op te nemen met onze klantenservice. Onze specialisten voorzien je van professioneel advies en doen er alles aan om van jouw klus een succes te maken.
Dit zijn de gegevens van de klantenservice:
Telefoonnummer: 085 - 0406034
E-mailadres:[email protected]