Oud schilderwerk op hout behandelen kan op verschillende manieren waarbij een juiste aanpak ervoor zorgt dat alles snel en efficiënt voor elkaar komt. We nemen je mee naar het behandelen ervan door eerst te kijken naar het oud schilderwerk zelf, vervolgens springen we door naar het verwijderen van verflagen en uiteindelijk de voorbehandeling.
Stap 1: controleren van het oude schilderwerk
Het ene oude schilderwerk is het andere niet. Zo kan het zijn dat de verflaag gewoon niet meer mooi is door krasjes of dat je het oude schilderwerk gewoon beu bent. Dit hoeft niet te betekenen dat de verflaag helemaal verwijderd hoeft te worden. Mochten er geen blaasjes, barsten, rottingsplekken of andere dieperliggende beschadigingen in het hout en het oude schilderwerk zitten, dan is het schuren van de toplaag voldoende. Oud schilderwerk moet ook weleens verwijderd worden omdat de verflaag inmiddels te dik is geworden. Meestal gaat dit gepaard met barsten in het schilderwerk omdat de verflaag niet meer elastisch genoeg is. In het geval dat het oude schilderwerk wel weg moet, dan zijn er verschillende manieren om dat te doen.
Stap 2: het oude schilderwerk verwijderen
Een goede verflaag is elastisch zodat het ‘werken’ van het hout geen probleem is. Ook al volstaat het soms om oud schilderwerk op te schuren en opnieuw te schilderen, het zo goed mogelijk verwijderen van de verflaag levert altijd het beste resultaat op. Er zijn drie verschillende manieren waarop dat kan:
- Verf krabben: De verflaag kan hierbij met een speciale verfkrabber verwijderd worden. Deze krabbers bestaan in verschillende vormen, zoals rechthoekig, driehoekig en ovaal. Dit zodat eventuele randen in het houtwerk ook optimaal gekrabd kunnen worden. Verf krabben kan bij zeer oud en loslatend schilderwerk zonder extra middelen gedaan worden, maar wordt meestal in combinatie met afbijtmiddel of een verfföhn gebruikt.
- Verf föhnen of branden: Door verf te verhitten met een verfföhn of brander, laat de verf uiteindelijk los. Bij houtwerk is het echter raadzaam om altijd een föhn te gebruiken, aangezien een brander het hout kan beschadigen. Met een verfkrabber kan dan de loszittende verf verwijderd worden.
- Verf met afbijtmiddel: Ook door speciale afbijtmiddelen laten verflagen los. Belangrijk is vooral bij afbijtmiddel om goede bescherming aan handen en ogen te dragen om aanraking ermee te voorkomen.
Stap 3: de voorbehandeling
De verflaag is verwijderd: nu is het nog een kwestie van schoonmaken, eventuele houtrot vullen en alles goed schuren van grove naar fijne korrel. Door vervolgens een grondverf aan te brengen kun je na verloop van tijd gaan aflakken.