Behang schilderen kan op allerlei manieren. Welke methode je hanteert is in grote mate ook afhankelijk van wat voor soort behang je gebruikt. We zetten daarom een paar belangrijke en populaire behangsoorten op een rijtje met tips over hoe je die moet schilderen:
Glasvezelbehang schilderen (of: glasweefselbehang)
Glasvezelbehang is bij uitstek geschikt om te schilderen. Het heeft een mooie structuur, is zeer sterk materiaal dat stucwerk goed beschermt, werkt brandvertragend en het behang schilderen is zeer eenvoudig. Reeds geschilderde glasvezel kun je het best eerst ontvetten bijvoorbeeld met St. Marc of Universol. Daarna kun je met de betere muurverf schilderen.
Nieuw glasvezelbehang moet na het plakken nog afgewerkt worden. Het beste kun je in 2 lagen schilderen; breng de eerste laag verdund aan (laat je informeren door de fabrikant hierover) en breng dan de tweede laag aan. Door de structuur moet je er wel goed op letten dat je het behang goed dekkend schildert.
TIP: Het is belangrijk dat je de lagen niet te dik aanbrengt:
- Er kan plaatselijk craquelé ontstaan. Dat wil zeggen dat er op de plaatsen waar de muurverf te dik is aangebracht, fijne haarscheurtjes ontstaan.
- Dit los je vervolgens op door er weer een nieuwe dunne laag overheen te schilderen.
- Een dikke laag muurverf vult de structuur van het glasvezelbehang te zeer waardoor deze langzaam minder zichtbaar wordt.
- Goedkopere muurverven vullen de structuur ook te veel, daardoor is de kans op craquelé groot. Gebruik de betere muurverven zoals bijvoorbeeld:Sikkens Alphatex SF / IQ, Sigmatex of Drost Devetex en je glasvezelbehang blijft langer mooi!
Vinylbehang schilderen
De meest aangeboden vinylbehang soorten bestaan uit een onderlaag van papier en een bovenlaag van vinyl. Dit soort behang wordt vaak in natte ruimtes gebruikt, zoals de badkamer of de keuken. Bij het vinyl behang schilderen komt echter wel iets anders kijken. In vinyl behang zitten namelijk weekmakers die het vinyl soepel houden. Soms kan het voorkomen dat door het vinylbehang te schilderen de weekmakers gaan werken, waardoor na het drogen vlekken ontstaan en de verf kleverig aan gaat voelen. Dit kun je controleren door een klein stukje behang te schilderen en dat een dag te laten drogen. Je kan ook op voorhand een isoleerlaag aanbrengen, bijvoorbeeld met Bolivia Isoleerspray. Deze coating is na een paar uur overschilderbaar. Je kan hierover met alle reguliere muur- en structuurverven het behang verven.
Vliesbehang schilderen
Vlies behang schilderen is iets anders dan glasvlies (of: glasvezel) behang schilderen. Vliesbehang bestaat namelijk uit meerdere lagen; een basis van glasvlies met een afwerking van vinyl. Hoewel er vaak beweerd wordt dat je vlies behang gewoon kan schilderen, zitten hier dus ook weekmakers in. Maak een proefvlakje en controleer of het overschilderen met muurverf geen problemen geeft. Gebruik hierbij anders ook een isoleerlaag.
Papierbehang schilderen
Niet ieder papierbehang kun je zomaar schilderen. De lijm die voor dit behang gebruikt wordt is meestal van een eenvoudigere kwaliteit. Daardoor kan het voorkomen dat bij het overschilderen het behang gaat blazen, of los laat. Soms is papierbehang ook erg zuigend. Dan kunnen er bij het overschilderen banen of vlekken ontstaan. Je kunt dit controleren door het behang royaal nat te maken met een spons. Als je ziet dat het water snel wordt ingezogen, breng je eerst een primer aan. Enkele topmerken waarvan je een uitstekende primer voor behang kan krijgen, zijn:
- Drost
- Wijzonol
- Sikkens
- Sigma