• Lorem ipsum

Spaanplaat verven: op welke manier werkt?

13 Mei 2025

Ben je van plan om de spaanplaten te gaan verven? Houd er dan rekening mee dat dit niet altijd op dezelfde manier kan. In deze blog ontdek je hier meer over en hoe je dit kunt aanpakken.

Er zijn verschillende soorten spaanplaten. Het grootste verschil zit tussen de traditionele spaanplaten en meubelspaanplaten. Het verschil is klein, maar wel belangrijk om vast te stellen. Beide spaanplaten hebben namelijk een andere aanpak nodig. Dit komt doordat de meubelspaanplaten gelamineerd zijn en dit is ook de spaanplaat die het vaakste geverfd wordt. Ik ga je per soort uitleggen hoe je dit doet.

Verf voor gelamineerde spaanplaat

Voor gelamineerde spaanplaat kun je gebruikmaken van verf van Sigma of Sikkens. Dit zijn hoogwaardige merken en geven een strak resultaat. Breng 3 tot 4 lagen aan voor een goed dekkend resultaat. Je zorgt daarmee voor een duurzaam verfsysteem. Je kunt de spaanplaat verven met zowel muurverf als lakverf. Beide zorgen voor een dekkend resultaat. 

Kies voor een goede primer op gelamineerd spaanplaat. Dit zorgt voor een optimale hechting. Een goed product hiervoor is de Sigma Multiprimer Aqua of de Sudwest Acryl All Grund. Vervolgens combineer je dat met een verf van Sigma of Súdwest. Denk hierbij aan: 

Verf voor niet gelamineerd spaanplaat

Niet gelamineerd spaanplaat is vaak wat uitdagender om te verven. Zeker als het gaat om onbehandelde platen. Ze splinteren snel en zijn niet egaal. Daarnaast is de zuigende werking een stuk sterker dan bij gelamineerde spaanplaat. De ondergrond dient eerst egaler te worden, voordat je aan de slag gaat. Daarna kun je een geschikte primer aanbrengen. Dit kan Drost Noblesse Grondlak of de Wijzonol Aqua Hechtprimer  zijn. Daarna kun je het schilderen met een geschikte verf in de gewenste kleur. Een goede verf voor niet gelamineerd spaanplaat zijn de:

  • Drost Noblesse zijdeglans
  • Sikkens Rubbol BL Rezisto Satin
  • Sigma Nova Satin

Gelamineerd spaanplaat verven | Stappenplan

Een gelamineerde spaanplaat schilderen kan over het (meestal) plastic laminaat heen. Je hoeft dus niet het hele laminaat eerst te verwijderen. Hieronder lees je stap voor stap hoe je het kunt aanpakken. 

Checklist gelamineerd spaanplaat verven

  • Schuurpapier
  • Stofzuiger
  • Stofdoek
  • Ontvetter (St. Marc of Universol)
  • Primer
  • Verf
  • Schilderstape
  • Verfkwast
  • Verfroller
  • Verfbakje

Stap 1. Opschuren

Voordat je de spaanplaat gaat verven, moet het laminaat eerst geschuurd worden. Maar wel op zo’n manier dat je niet door het laminaat heen gaat. De verflaag komt dus uiteindelijk op het laminaat. Daarom moet dit zachtjes en gelijkmatig geschuurd worden met een fijne korrel. Belangrijk is om niet te veel druk uit te oefenen, maar met het schuurpapier zachtjes (maar ook snel) over het oppervlak te gaan. Fijne stofdeeltjes komen vrij tijdens het schuren. Het is daarom ook verstandig om een mondkapje te dragen.

Stap 2. Schoonmaken 

Het enige wat je hiervoor nodig hebt is een stofzuiger en stof klevende doek waarmee je het oppervlak vrij maakt van de stofdeeltjes.

Stap 3. Primer aanbrengen

Breng eerst de primer aan. Dit kun je voor de grote oppervlakken aanbrengen met een verfroller en voor de hoekjes en randjes met een verfkwast. Laat de primer voldoende drogen, voordat je verder gaat naar stap 4. 

Stap 4. Spaanplaat verven 

Bijna elke latex verf is geschikt voor het verven van spaanplaat. Echter, voor het beste effect raden we een kwaliteitsmerk aan, zoals Wijzonol, Sikkens, Drost of Sigma. Om het gewenste effect te krijgen na het spaanplaat verven, zijn doorgaans drie à vier lagen latex verf nodig.

Stap 5. Spaanplaat laten drogen

Na het spaanplaat behandelen is het gebruikelijk om minimaal 24 uur te wachten met het opnieuw in elkaar zetten van het meubelstuk. De ideale temperatuur voor het drogen na de spaanplaat verven is 20 graden Celsius in een droge omgeving.

Klaar met verven en wil je de blikken opruimen? Lees dan eens ons blogartikel: Wat doe je met de lege verfblikken?

Onbehandeld spaanplaat verven | Stappenplan

Gaat het om onbehandelde spaanplaat? Dan kun je onderstaand stappenplan volgen om deze een nieuwe look te geven met verf. Voordat je aan de slag gaat, zorg dan dat je de onderstaande items in huis hebt, zodat je gemakkelijk en efficiënt kunt werken.

Checklist onbehandeld spaanplaat verven

  • Schuurpapier
  • Stofzuiger
  • Stofdoek
  • Ontvetter (St. Marc of Universol)
  • Primer (voor zuigende ondergrond)
  • Verf
  • Schilderstape
  • Verfkwast
  • Verfroller
  • Verfbakje

Stap 1. Schuren

Voordat je een onbehandelde spaanplaat gaat schilderen, dien je ervoor te zorgen dat de ondergrond glad is. Dit kun je opschuren met een fijne korrel schuurpapier. Denk hierbij aan korrel 180 tot 220. Schuur de ondergrond gelijkmatig en zachtjes op. Draag een mondkapje tegen fijne stofdeeltjes.

Stap 2. Schoonmaken

Maak de ondergrond na het schuren goed schoon. Gebruik een stofzuiger om het grootste gedeelte stof te verwijderen en ga vervolgens met een licht vochtige doek of een stof klevende doek over het ongelamineerde spaanplaat. Zorg dat de stof goed weg is, anders kan de verf niet goed hechten.

Stap 3. Primer aanbrengen

Breng een geschikte primer aan die speciaal bedoeld is voor zuigende ondergronden zoals spaanplaat. Deze primer voorkomt dat de spaanplaat te veel verf opzuigt en zorgt voor een betere hechting en een egaler resultaat. Laat de primer volgens de instructies op de verpakking drogen (meestal enkele uren).

Stap 4. Spaanplaat schuren

Voor het beste resultaat kun je na het aanbrengen van de primer nog licht opschuren met zeer fijn schuurpapier. Dit kan met korrel 180 tot 220. Dit doe je om kleine oneffenheden weg te werken. Verwijder daarna opnieuw het stof.

Stap 5. Spaanplaat verven

Nu kun je beginnen met verven. Gebruik een kwaliteitsverf, zoals Wijzonol, Sikkens, Drost of Sigma. Zowel lakverf als muurverf kan gebruikt worden, afhankelijk van het eindresultaat dat je wilt. Breng minstens twee lagen verf aan voor een dekkend en strak effect. Laat elke laag goed drogen volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Stap 6. Drogen

Laat de spaanplaat minstens 24 uur drogen voor gebruik. Een kamertemperatuur van rond de 20 °C is ideaal voor het uitharden van de verf. Ruim na het gebruik je verfspullen weer op en geniet van de geverfde spaanplaten!Spaanplaat schilderen | Tips & Tricks

Hieronder volgen nog enkele tips voor het schilderen van de spaanplaat. 

Tip 1. Geplastificeerd spaanplaat verven

Zorg dat je de juiste primer gebruikt, als je een geplastificeerde spaanplaat gaat verven. Dit zorgt ervoor dat de verf beter kan hechten en je een strakker en duurzamer eindresultaat krijgt. 

Tip 2. Groene spaanplaat verven

Wil je aan de slag met het verven van groene of bruine spaanplaten? In dit geval raden we dan een waterdampdoorlatende muurverf aan.. 

Tip 3. Spaanplaat verven met latex

Je kunt ervoor kiezen om een spaanplaat te verven met latex en dit is helemaal niet zo moeilijk. Ideaal wanneer je nog latex over hebt van bijvoorbeeld de muur schilderen. Zorg dat de platen goed schoon en opgeschuurd zijn. 

Tip 4. Spaanplaat kast verven

Controleer bij een kast met spaanplaat altijd of het om gelamineerd spaanplaat gaat. In de meeste gevallen is dit wel zo. Je kunt dan het stappenplan van de gelamineerde spaanplaat volgen. 

Spaanplaat schilderen | Veelgestelde vragen

Hieronder lees je nog enkele veelgestelde vragen over spaanplaat verven. Na het lezen van deze informatie kun je goed geïnformeerd aan de slag!

Kan je over spaanplaat verven?

Ja, dit is mogelijk. Zorg dat je de klus afstemt op gelamineerd of niet-gelamineerd spaanplaat. Beide spaanplaat soorten hebben namelijk een andere behandeling nodig.

Welke verf hecht op spaanplaat?

Er zijn verschillende soorten verf, die je kunt gebruiken op spaanplaat. Gebruik bij voorkeur een goede primer en schuur het goed op voordat je de primer of verf gaat aanbrengen. Een goede verf hiervoor is:

  • Sigma Nova Satin
  • Sikkens Rubbol BL Satin
  • Wijzonol Aqua zijdeglans
  •  Drost Noblesse zijdeglans 

Is spaanplaat gemakkelijk te schilderen?

Ja, indien je de juiste stappen volgt, is dit een klus, die je prima zelf kunt uitvoeren. 

Kan ik spaanplaat beitsen?

Je kunt spaanplaat zowel schilderen, lakken of beitsen, mits er de juiste producten voor worden gebruikt. 

Spaanplaat schilderen samen met de Verfzaak

Zoals je hebt kunnen lezen, hoeft het helemaal niet zo ingewikkeld te zijn om de spaanplaat te verven. Zorg wel dat je het verschil weet tussen gelamineerd spaanplaat en niet-gelamineerd spaanplaat. Beide hebben namelijk een andere behandeling nodig.

Voordat je de verf aanbrengt, kun je in beide gevallen het beste een primer gebruiken, voordat je de spaanplaten gaat verven. De primer voorkomt dat de verf in de poreuze structuur van het spaanplaat trekt, wat kan zorgen voor vlekken of een ongelijke afwerking. Dit wil je natuurlijk voorkomen. Zodra de juiste primer is aangebracht, kun je de spaanlaat verven met een geschikte verf. 

Heb je nog materialen nodig voor het verven van de spaanplaat? Voor de beste dekking raden we aan om kwaliteitsmerken zoals Sigma, Sikkens of Wijzonol te gebruiken. Deze zijn verkrijgbaar in onze online shop of kom gezellig langs in een van onze winkels.

€5,- korting op je volgende bestelling

CUSTOMCODE123
Copy
Je korting is geldig bij een minimale bestelwaarde van €50,00 en één maand geldig na ontvangst van de code.
Pak je korting!