• Lorem ipsum

RAL 5004: alles wat je moet weten

11 Feb 2020

Welke kleur verf ga ik eigenlijk gebruiken voor mijn klus? Vroeg of laat loop je als fanatieke doe-het-zelver tegen deze vraag aan. De tijden dat wit ook echt wit was en dat je kon kiezen uit een paar soorten rood zijn namelijk al lang voorbij. 

De wondere wereld van de (verf)kleuren is enorm groot en daarom is het fijn dat er al vroeg in de 20e eeuw orde in de chaos werd geschept door het RAL-systeem. Om je te laten zien hoe je dit RAL-systeem kunt raadplegen en hoe je de juiste verf kiest voor jouw klus, zetten we van tijd tot tijd een specifieke kleur in de spotlights. 

Na het lezen van deze informatie weet je meteen of deze kleur bij je past en hoe je anders een andere kleur die wél bij je past uit moet zoeken. De kleur die we deze keer behandelen is: RAL 5004.

 

RAL 5004: welke kleur is dat eigenlijk?

Op de verschillende verfblikken en verfemmers heb je ze vast weleens gezien, die rare RAL-codes zoals RAL 5004. Waarvoor dienen die eigenlijk? Het antwoord op die vraag is eigenlijk vrij simpel: om orde te scheppen. 

Een kleine 100 jaar geleden groeide het verlangen naar een kleurensysteem al en dat resulteerde uiteindelijk in 1927 in het bekende RAL-systeem. Dit systeem wordt tot op heden gebruikt om kleuren verf en coatings te definiëren. Elke kleur wordt in een categorie gestopt en krijgt een code van vier cijfers. Zo hebben alle wit- en zwarttinten een code die ligt tussen de 9000 en 10000. 

RAL 5004 is een ietwat vreemde eend in de bijt en dat wordt pas duidelijk wanneer we naar de typering van deze kleur kijken. Naast een code van vier cijfers hebben alle kleuren ook een korte beschrijving gekregen. 

RAL 5004 wordt ook wel zwartblauw genoemd en daardoor zou je wellicht verwachten dat deze kleur een code die tussen de 9000 en 10000 zou liggen. Dit is dus niet het geval. Zoals gezegd noemen we RAL 5004 ook wel zwartblauw en daaruit maken we op dat dit een vrij donkere kleur is en dat klopt dan ook.

 

Past RAL 5004 bij mijn klusproject?

Om die vraag te beantwoorden zijn er een paar stappen die je kunt nemen. Zo raden we aan om kleuren veelvuldig met elkaar te vergelijken. Op het scherm van je telefoon of computer ziet een kleur er wellicht anders uit dan in het echt in de winkel. Zoek een aantal kleuren die veel op elkaar lijken en leg ze langs elkaar. Zo vallen de verschillen beter op. 

In het geval van RAL 5004 of zwartblauw kan deze kleur veel weg hebben van zwart, terwijl er ook ineens een blauwe goed zichtbaar wordt bij het juiste licht. En zo komen we meteen bij het tweede punt: licht. 

Licht doet namelijk ontzettend veel met een kleur. Een muurtje in een donkere schuur oogt natuurlijk heel anders dan een muur in de keuken waar veel lichtinval is. Probeer hier zo goed mogelijk rekening mee te houden als je de knoop door gaat hakken.

Twijfel je nog steeds over een bepaalde kleur? Neem dan contact op met de klantenservice of met één van onze specialisten één van de acht filialen van De Verfzaak. 

 

RAL 5004 laten mengen door De Verfzaak

Bekende verfmerken zoals Sikkens, Sigma en Wijzonol kiezen er bij de populaire verfkleuren zoals RAL 9010 en RAL 9016 voor om te produceren op grote schaal. Voor de wat minder populaire kleuren zoals RAL 5004 gebeurt dat niet. 

Wil je deze kleur gaan gebruiken voor jouw klus? Laat RAL 5004 dan mengen door De Verfzaak. Bij De Verfzaak mengen we alle kleuren. Het enige dat je daarvoor nodig hebt is de unieke kleurcode. We vragen je wel om goed over je keuze na te denken omdat gemengde verf niet geretourneerd kan worden.

 

Klantenservice van De Verfzaak

We kunnen het ons goed voorstellen dat je niet zeker weet of de door jou gekozen kleur goed past bij jouw klus. Voor deze en alle andere vragen kun je terecht bij onze klantenservice. Denk bijvoorbeeld aan vragen zoals:

  • Hoeveel liter verf heb ik nodig voor mijn project?
  • Heb ik grondverf nodig?
  • Hoeveel lagen moet ik aanbrengen voor het beste resultaat?
  • Hoe maak ik de ondergrond het best schoon?
  • Heb ik een kwast of een roller nodig?

Onze klantenservice helpt je bij het vinden van de juiste antwoorden. Spreek één van onze specialisten aan in de winkel, stuur ons een mail of bel ons even. Dit zijn onze contactgegevens? 

Telefoonnummer: 085-0406034
E-mailadres:[email protected]

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »