Er zit een significant verschil tussen een Engels plamuurmes en andere soorten messen. Dat verschil zit ‘m voornamelijk in de staalplaat. Een plamuurmes is namelijk zo in elkaar gezet, dat de staalplaat van smal naar breed uitloopt. Hierdoor is het eenvoudiger om de staalplaat mee te laten deinen wanneer je een plamuurmengsel gebruikt om gaten te vullen. Maar de staalplaat buigt niet volledig mee: deze is stug. Een Engels plamuurmes daarentegen kent minder stugheid: de staalplaat deint veel eenvoudiger mee. Dat is minder handig wanneer je een Engels plamuurmes gebruikt om het plamuurmengsel op vast te houden, maar een minder stugge staalplaat komt in allerlei andere situaties wel goed van pas.
In welke situaties gebruik ik dan een Engels plamuurmes?
Een Engels plamuurmes komt goed van pas wanneer je moeilijk bereikbare plekken moet plamuren. Denk bijvoorbeeld aan een stukje in het plafond of een hoekje dat behandeld moet worden. Maar een Engels plamuurmes is ook ideaal om houtwerk mee te plamuren. Omdat een Engels plamuurmes veerkrachtig is, hoeft er niet veel druk uitgeoefend te worden om een gaatje mee te vullen.
Waaraan herken ik een Engels plamuurmes?
Een Engels plamuurmes heeft in principe dezelfde vorm als een regulier plamuurmes. Meestal door te voelen aan de staalplaat ontdek je al snel of deze goed buigzaam is. Maar er zijn ook een paar kenmerken waardoor je aan de buitenkant kan zien of het gaat om een Engels plamuurmes. Een echt Engels plamuurmes is namelijk nog samengesteld door middel van een metalen pen. Deze loopt dwars door het handvat heen en het uiteinde daarvan is nog gewoon zichtbaar.