Wat zijn boeiboorden?
Een boeiboord, soms ook een boeideel, boeiing, boeistrook of boeiplank genoemd, is de buitenste rand afwerking van het huis. Minder vaag gedefinieerd: het is de dakrandafwerking, bij een plat dak en de afwerking van de dakgoten. Nieuwe boeiboorden zijn vaak van kunststof, maar bij oudere huizen zijn ze nog vaak van hout. Een boeiboord bestaat uit twee elementen:
- De binnenboei: De plank aan de zijde van de dakgoot. Oftewel het deel dat tegen het dak aan legt en daarom van buitenaf niet zichtbaar is.
- De buitenboei: Dit is eigenlijk het gedeelte van de boei dat iedereen kan zien, zoals de randen van de dakkapel of de uitbouw.
Waarom de naden van boeiboorden belangrijk zijn
Boeiboorden bestaan nooit uit één stuk, maar uit verschillende onderdelen die aan elkaar liggen. De naden zijn verlijmd aan elkaar en vervolgens afgewerkt. De naden zijn te vinden bij de hoeken, maar ook op rechte stukken en bij de dakgoot zelf. Echter, het zijn tevens de lastigste stukken om goed af te werken. De naden van de boeiboorden repareren komt dan ook dikwijls voor. Ze zijn enorm belangrijk om goed te verzorgen om schade op lange termijn aan de boeiboorden te voorkomen.
Het repareren van de naden
De vakman zorgt ervoor dat de verbindingen tussen houten boeidelen zo tussen de 1 en 2 cm ligt. Hout werkt het jaar door: het krimpt en zet uit. De smalle naden betekent dat er te weinig ruimte is voor speling, teveel ruimte daarentegen betekent dat er teveel kracht wordt uitgeoefend op de vulling. Controleer daarom ook bij het repareren van naden of de verbindingen van de delen niet te dicht bij elkaar liggen (wat dus kan ontstaan door de werking van hout). Eventueel wegfrezen, opnieuw behandelen (schuren, aflakken) en vervolgens vulmiddel gebruiken zorgt er voor dat de naden weer als nieuw zijn. Ook als er rotte plekken in het hout zijn ontstaan, kun je deze zo op de beste manier behandelen.