• Lorem ipsum

Schutting verven: hoe doe je dat?

24 Jan 2023

Een schutting is een geweldige manier om je tuin of terras af te scheiden van de buitenwereld en om privacy te creëren. Echter, na verloop van tijd kan een schutting er vervaagd en verweerd uitzien. Gelukkig is je schutting verven een eenvoudige en betaalbare manier om hem weer als nieuw te laten ogen en te beschermen. In deze blogpost gaan we dieper in op de stappen die je moet nemen om je schutting te verven, welke materialen je nodig hebt en hoe je de verf het beste kunt aanbrengen voor een professioneel eindresultaat.

Waar begin je mee?

Je schutting verven is een goede manier om de schutting een nieuwe look te geven en bescherming tegen weersinvloeden te bieden. Voordat je begint met je schutting schilderen, is het belangrijk om de huidige staat van de schutting te beoordelen. Als de houten planken van de schutting gespleten of rot zijn, moet je deze eerst vervangen voordat je begint met verven.

Als de schutting al eerder geverfd is, is het handig om de oude verflaag verwijderen. Dit kan door middel van schuren of het gebruik van verfverdunner. Zorg ervoor dat je de schutting grondig reinigt voordat je begint met verven, zodat de verf goed kan hechten. Dit kan door het gebruik van een algendoder en een stevige borstel.

Voordat je begint met schutting verven hebben wij nog een aantal tips van een ervaren vakman:

 • Maak de schutting zandvrij na het schuren.
 • Schilder achter de zon aan, dus daar waar de zon al is geweest.
 • Schilder nooit in de volle zon, maar houdt er wel rekening mee dat de beste periode om buiten te schutting schilderen tussen april en september is.

Welke materialen heb je nodig voor het schutting verven?

Net als voor iedere klus, heb je voor te schutting verven een aantal producten nodig. In dit geval heb je de volgende materialen nodig:

 • Verfbak
 • Verfkwast en roller
 • Afplaktape
 • Schuurpapier en/of een verfverdunner
 • Verf voor de schutting (bijvoorbeeld een schuttingbeits)

Als je kiest voor verf, kies dan voor een buitenverf die speciaal is ontworpen voor houten oppervlakken. Schutting beits is een goede optie, omdat het een natuurlijke uitstraling geeft en de houtstructuur behoudt. Als je de schutting eerder geverfd hebt, is het belangrijk om dezelfde soort verf te gebruiken, zodat de kleur hetzelfde blijft.

In principe raden we nooit een dekkende lakverf aan, omdat deze verf niet ademt waardoor de verf na loop van tijd kan afbladderen. Je schutting verven kan dus beter met een beits.

Schutting beitsen

Er zijn dus verschillende opties om je schutting te behandelen, waaronder beitsen. Je schutting beitsen is een goede optie als je de natuurlijke uitstraling van je houten schutting wil behouden. Beits is een dunne en transparante coating die de houtnerf zichtbaar laat maar wel beschermt tegen weersinvloeden. Het is ook gemakkelijk aan te brengen en heeft geen grote voorbereidingen nodig. Je schutting beitsen met een transparante beits is de beste keuze als je de houtnerf nog wilt zien en tevreden bent over de houtkleur van de schutting. Een dekkende beits geeft meestal een matte uitstraling en biedt een langere bescherming. Welke beits voor jou het beste is hangt af van je budget en wensen.

Een populaire kleur om een schutting mee te beitsen is zwart. Je schutting zwart verven geeft een moderne en strakke look aan je tuin en past goed bij een minimalistische inrichting. Een schutting zwart verven is een populaire keuze die door veel huishoudens wordt gedaan.

Wit is tevens een populaire kleur om je schutting mee te behandelen. Je schutting wit verven geeft een frisse en landelijke look aan jouw tuin en past goed bij een traditionele inrichting. Hieronder zie je enkele voorbeelden van relevante producten voor het schutting schilderen. Lees daarna verder voor meer informatie, met onder andere het stappenplan.

Stappenplan om je schutting te beitsen of te verven

 1. Begin met de schutting schoon te maken, verwijder alg en groene aanslag met een algendoder.
 2. Schuur hierna de schutting met schuurpapier om de schutting op te schuren. Hierdoor wordt de oude verflaag verwijderd en wordt de huidige toestand van het hout zichtbaar.
 3. Maak de schutting zandvrij na het schuren, zodat de verf goed kan hechten.
 4. Kies de juiste beits: Kies voor een transparante beits als je de houtnerf nog wilt zien en tevreden bent over de houtkleur van de schutting. Kies voor een dekkende beits als je een matte uitstraling wenst en een langere bescherming.
 5. Breng de eerste laag beits aan en laat drogen volgens de aanwijzingen op de verpakking. Gebruik een roller voor de grote oppervlakken, en gebruik een kwast voor de hoeken, randen en overige details.
 6. Breng een tweede laag aan wanneer de eerste laag overschilderbaar is. Een tweede laag breng je aan voor extra bescherming of dekking.
 7. Laat na het schutting beitsen de schutting volledig drogen volgens de aanwijzingen op de productverpakking.
 8. Geniet van het eindresultaat!

Houd er rekening mee dat deze stappen kunnen variëren naargelang de grootte van de schutting, de hoeveelheid verf die nodig is, en de weersomstandigheden. Al met al lijken de stappen die je tijdens het schutting verven doorloopt wel grotendeels op elkaar.

Schutting verven: de conclusie

Concluderend, de beste manier om te schutting verven hangt af van je eigen voorkeur. Beide manieren hebben zo hun voor- en nadelen. Een schutting beitsen is wat ons betreft de beste manier om het aan te pakken. Ook op kleurgebied zijn er mogelijkheden in overvloed. Je schutting zwart verven kan, maar je schutting wit verven is ook een optie.

Wil je nog wat extra informatie over je klus rondom het schutting verven? Dan doe je er goed aan om langs te komen in een van onze winkels voor deskundig advies. Indien je liever via de digitale weg contact met ons wil leggen dan staat onze klantenservice ook voor je klaar om jouw project tot een goed einde te brengen!

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »