Gladde ondergronden
In beginsel is grondverf een middel om de laatste laklaag te laten hechten aan de ondergrond. Het is een soort tussenlaag. Bij gladde ondergronden is dit belangrijk. Denk bijvoorbeeld aan kunststof: lakken zullen daar gewoon van afglijden. Een speciale ‘primer’ (zoals grondverf ook vaak genoemd wordt) zorgt er voor dat de laklaag hieraan blijft plakken. De primer hecht zich dan weer goed aan de kunststof ondergrond. Wat je dan hebt, is een verfsysteem: een gelaagde toepassing van verschillende verven die voor een optimaal en stevig eindresultaat zorgen.
Hout
Grondverf werkt echter niet alleen als hechtlaag, maar ook om te voorkomen dat verf te snel in onbehandeld hout trekt. Verf je hier direct op, dan verdwijnt alle verf in het hout. Grondverf heeft echter een groot vullend vermogen waardoor het hout als het ware wordt ‘opgevuld’. Hierdoor blijft de uiteindelijke laklaag aan het oppervlak. Onbehandeld hout moet dus altijd eerst met grondverf behandeld worden.
In welke situaties komt het gebruik van grondverf veel voor?
Om duidelijk voor ogen te krijgen in welke situaties je grondverf moet gebruiken, zetten we dat hieronder nog een keer overzichtelijk op een rijtje:
- Onbehandeld hout dat helemaal dekkend gelakt moet worden
- Geschilderd hout met verflagen die in slechte staat zijn
- Kunststof dat nog niet eerder behandeld is
- Metaal dat nog niet eerder behandeld is, bij voorkeur met roestwerende eigenschappen
- Op materialen als MDF en spaanderplaat
Heb je besloten voor grondverf te gaan, maar twijfel je over de tint. Wellicht biedt dit artikel uitkomst: Kleur van de grondverf: welke moet je hebben?
Maar er zijn ook situaties waarin geen grondverf nodig is. Zo kan je onbehandeld hout ook met beits afwerken. Daarnaast bestaan er zogenaamde één-potsystemen, waarin de grondverf al verwerkt zit. Ook bij een transparante afwerking is er geen grondverf nodig.