Heb je douglas hout en wil je graag weten hoe je dat moet behandelen? Wij gaan het je in deze blog uitleggen!
Douglas zie je veel buiten, zoals in overkappingen, tuinhuisjes of schuttingen. Hoe moet je douglas hout behandelen en wat heb je daarvoor nodig? In deze blog leggen we je uit waarom douglas hout behandelen nodig is en waarmee je dit kunt doen. Vervolgens staat er een stappenplan klaar, waarmee je stapsgewijs het hout van douglas kunt behandelen.
Tot slot zullen we een aantal tips bespreken en geven we antwoord op veelgestelde vragen omtrent douglas hout behandelen. Lees snel verder en ontdek hoe je douglas kunt behandelen, zodat je nog langer van dit bijzondere hout kunt genieten. Douglas hout behandelen of niet? Ontdek het in deze blog!
Waarom is douglas hout behandelen nodig?
De reden waarom douglas hout behandelen nodig is, is omdat deze houtsoort erg duurzaam is. Om de optimale levensduur van Douglas hout te behouden is het uiterst belangrijk om de juiste materialen te gebruiken en het hout daarmee te verzorgen. Daarnaast behoud je door douglas hout te beitsen ook de prachtige uitstraling die het hout heeft.
Vooral wanneer je Douglas hout in een vochtige omgeving staat is het noodzakelijk om het op een juiste manier te verzorgen. Door het te douglas hout onderhoud werk je aan vier punten:
- Beschermen tegen krimpen en scheuren door uitdroging/vocht
- Behouden van de natuurlijke kleur
- Beschermen tegen schimmel, houtrot en UV-straling
- Verlengen van de levensduur
Onbehandeld Douglas hout gaat zo’n 10 tot 15 jaar mee. Met een goede Douglas houtbehandeling verleng je de levensduur met zo’n 5 jaar mee. Het onderhoud van douglas hout is dus een belangrijke stap.
Wat is de beste behandeling voor Douglas hout?
Douglas hout is afkomstig van de naaldboom, namelijk de douglasspar. Deze boom groeit in Noordwest-Europa. Je kunt de boom voornamelijk in Scandinavië terugvinden. Door de lage temperaturen ontwikkelt de douglasspar een dichte houtstructuur, waardoor het hout op een natuurlijke wijze al bestand is tegen zware weersomstandigheden. Er zijn verschillende manieren om dit hout te gaan behandelen, wij zullen iedere behandelmethode bespreken.
Douglas Olie
Een uitstekende manier om je douglas hout te behandelen is door het te oliën, bijvoorbeeld met Hermadix Douglas Olie. Douglas olie remt de vergrijzing van het hout en beschermt tegen UV-straling en groene aanslag. Daarnaast wordt de houtnerf geaccentueerd. Deze methode heeft iedere twee tot drie jaar onderhoud nodig.
Olie dringt diep door in het hout en hierdoor blijft de kleur langer mooi. Houd er wel rekening mee dat je hiermee vergrijzing niet kunt voorkomen, je kunt het wel verminderen.
Douglas hout lakken
De meest duurzame optie is door douglas hout te lakken met een dekkende buitenlak die geschikt is voor hout. Een goede hout lak voor buiten is de Sigma S2U Allure Gloss en Sikkens Rubbol XD High Gloss. Anderzijds verlies je hiermee wel een deel van de uitstraling. Wanneer je voor houtverf kiest dien je wel eerst impregneermiddel te gebruiken. Deze methode heeft iedere tien tot twaalf jaar onderhoud nodig.
Beits
Het is ook mogelijk om het hout te beitsen met een niet-transparante of juist transparante beits. Douglas hout beitsen verlengd de levensduur van het hout. Je kunt beits in verschillende kleuren krijgen, zoals transparante beits of juist een kleur zoals zwarte, grijze of bruine beits. Beits is een goede keuze als je de levensduur van het hout wilt verlengen en vergrijzen tegen wil gaan.
Douglas hout impregneren
Douglas hout impregneren helpt om het hout van binnenuit te beschermen. Het dringt dieper in het hout door vergeleken met beits. Hierdoor biedt impregneren een betere bescherming dan alleen beitsen. Je kunt de levensduur aanzienlijk verlengen met impregneren.
Behandelen douglas hout | Stappenplan
Hoe douglas hout behandelen? Douglas houtbehandeling vereist een gedegen voorbereiding, hoofdplan en nazorg. Lees hieronder ons uitgewerkte stappenplan om aan de slag te gaan.
Stap 1. Voorbereiding
Maak het hout vetvrij en schoon. Dit doe je door het hout te reinigen met een verfreiniger (wanneer het hout bewerkt is met verf) of een aanslagverwijderaar (wanneer het hout is aangetast met groene aanslag of algen). Hieronder een uitgebreide checklist, voor wat je nodig hebt om douglas hout te behandelen.
Checklist behandelen douglas hout
- Douglas olie of impregneermiddel
- Beits of verf
- Kwast
- Roller
- Schuurpapier
- Schilderstape
- Ontvetter, St. Marc of Universol
Welk schuurpapier voor douglas behandelen?
Gebruik een middel tot fijne korrel voor het schuren van douglas hout. Denk hierbij aan P120 tot en met P240.
Stap 2: Ontvetten en opschuren
Begin met het ontvetten van de ondergrond en maak dit goed droog. Schuur het douglas hout vervolgens op. Schuren is een belangrijke stap. De olie, beits of verf zal hierdoor beter hechten. Haal alle stof weg en ga naar de volgende stap.
Stap 2. Behandelen douglas hout
Je kunt het hout op 3 manieren hout van douglas behandelen en douglas hout beschermen. Voor iedere behandeling hebben we een aparte instructie. Lees dit goed door en volg de stappen zorgvuldig.
Optie 1: Douglas hout beitsen
Door douglas hout te beitsen behoud je de natuurlijke uitstraling en bescherm je het hout. Beits is verkrijgbaar op waterbasis of terpentinebasis, afhankelijk van je voorkeur. Deze methode heeft iedere zes tot acht jaar onderhoud nodig.
Optie 2: Douglas hout oliën
Een andere manier om je douglas hout te behandelen is door het te oliën, bijvoorbeeld met Hermadix Douglas Olie. Olie remt de vergrijzing van het hout en beschermt tegen UV-straling en groene aanslag. Daarnaast wordt de houtnerf geaccentueerd. Deze methode heeft iedere twee tot drie jaar onderhoud nodig.
Optie 3: Douglas hout verven
De meest duurzame optie is door douglas hout te verven met een dekkende buitenlak die geschikt is voor hout. Een goede houtlak voor buiten is de Sigma S2U Allure Gloss en Sikkens Rubbol XD High Gloss. Anderzijds verlies je hiermee wel een deel van de uitstraling. Wanneer je voor houtverf kiest dien je wel eerst impregneermiddel te gebruiken. Deze methode heeft iedere tien tot twaalf jaar onderhoud nodig.
Stap 3. Afwerking behandelen douglas hout
Zodra je het douglas hout hebt behandeld, dien je ieder voorjaar waar nodig aanslag te verwijderen of andere vormen van onderhoud te plegen. Alleen zo krijg je een optimaal en zo duurzaam mogelijk resultaat met het behandelen van douglas hout
Behandelen douglas hout | Tips
Hieronder 5 tips, die je kunt gebruiken als je aan de slag gaat met het behandelen van douglas hout.
Tip 1: Onderschat het ontvetten niet
Ontvetten wordt vaak onderschat en soms zelfs overgeslagen. Doe dit niet. Zorg altijd dat de ondergrond goed schoon is, voordat je begint met het behandelen van het douglas hout. Heb je alleen maar profijt van.
Tip 2: Behandel het hout niet in de felle zon
Als je het hout gaat behandelen in een te hete temperatuur, kan dit nadelig zijn voor het eindresultaat. Het is belangrijk dat het hout gelijkmatig kan drogen.
Tip 3: Begin bij de naden en de groen
Ga eerst aan de slag met de naden en de groeven in het hout. Ga vervolgens de grotere oppervlakken behandelen van het douglas hout.
Tip 4: Breng aan in een beweging
Voor het mooiste resultaat dien je de beits in een beweging aan te brengen. Als je tijdens het opdrogen er nog een keer overheen gaat, kan dit lelijk worden met het eindresultaat. Lijkt het erop dat de beits niet goed dekt? Wacht dan tot het helemaal droog is en breng vervolgens weer een laag aan.
Tip 5: Vergrijsd douglas hout behandelen
Op den duur kan douglas hout vergrijzen. Hoe kun je vergrijsd douglas hout behandelen? Je kunt dit voorkomen door het hout op de juiste manier te behandelen. Ben je al te laag en is het hout grijs geworden? Dan kun je er nog wat aan doen, maar dit vergt wel wat werk. Als het al grijs is, dien je het hout heel hard te schuren en op die manier de bovenste laag te verwijderen. Je hebt ook een speciaal middel hiervoor. Om te voorkomen dat dit in de toekomst weer gebeurt, raden we het aan om het goed te behandelen met een lak of beits. Deze bieden de beste bescherming tegen vergrijzing.
Behandelen douglas hout | Veelgestelde vragen
Zoals je hebt kunnen lezen, zijn er verschillende manieren om douglas hout te behandelen. Maar wat is nou beter olie of beits en kan douglas hout ook schimmelen? Hoe lang gaat douglas hout mee en hoe ziet douglas hout na 5 jaar eruit? We leggen het je allemaal uit in de veelgestelde vragen!
Wat is er zo speciaal aan Douglas Olie?
Douglas olie is speciaal ontwikkeld voor douglas hout. Je kunt het hout eenvoudig en snel behandelen. Het is gemakkelijk te verwerken met een brede platte kwast en droogt snel op. Het dringt diep in het hout en heeft geen nare verflucht.
Wat is beter voor douglas hout, olie of beits?
Hout beitsen of behandelen met olie heeft beide een andere werking. Door het hout te beitsen zorg je ervoor dat de levensduur wordt verlengd en dat het hout zo veel mogelijk de originele houtkleur behoudt. Door het hout met olie te behandelen zorg je ervoor dat het hout van binnenuit wordt gevoed. Echter houdt dit niet de vergrijzing tegen.
Is het beter om hout te oliën of te beitsen?
Zowel beitsen als olie hebben hun eigen specifieke voordelen. Als je het hout wilt laten zoals het is, kun je gebruikmaken van olie. Als je de kleur wilt verbeteren, kun je ervoor kiezen om het hout te beitsen.
Hoe vaak moet je douglas hout beitsen?
Meestal gaat beits rond de 3 a 4 jaar mee, maar er zijn ook beitsen, die bijna 10 jaar meegaan. Zorg altijd voor een hoogwaardig merk zoals Sikkens of Sigma, zodat je langer van het beitswerk kunt blijven genieten.
Kan je het douglas hout ook onbehandeld laten?
Douglas hout is van nature duurzaam en valt onder de duurzaamheidsklasse nummer 3. In onbehandelde staat kan dit 10 tot 15 jaar meegaan.
Wat is de levensduur van douglas hout?
Onbehandeld douglas hout heeft een levensduur van 10 tot 15 jaar. Als je het behandeld hebt, kun je de levensduur verdubbelen en misschien nog wel langer! Douglas behandelen is dus een belangrijke stap als je de levensduur wilt verlengen.
Hoe voorkom je vergrijzing van Douglas hout?
Je kunt dit voorkomen door het hout te behandelen met een beits of lak. Deze biedt bescherming tegen vocht en UV-straling.
Kan douglas hout schimmelen?
Douglas hout kan gaan schimmelen. Vooral als het onbehandeld is en langdurig wordt blootgesteld aan vocht en te weinig ventilatie. Door douglas hout te onderhouden, kun je de kans op schimmelvorming verminderen.
Douglas hout behandelen met De Verfzaak
Douglas behandelen is noodzakelijk, om zo lang mogelijk van dit duurzame hout te kunnen blijven genieten. Of het nou gaat om vergrijsd douglas hout behandelen of douglas hout impregneren, bij de Verfzaak helpen we je graag en vind je een uitgebreid assortiment om douglas hout te behandelen.
Je kunt douglas hout dus behandelen met een speciale olie voor douglas hout, maar het is ook mogelijk om het hout te impregneren. Echter helpen deze niet om vergrijzing te voorkomen. Als je wilt voorkomen dat het hout vergrijst, kun je het beste voor een beits of lak kiezen. Ook is het mogelijk om douglas hout te verven.
Wat je keuze ook is, bij de Verfzaak staan we voor je klaar, met een uitgebreid assortiment aan hoogwaardige producten van de beste merken, om daarmee het douglas hout te behandelen. Ontdek het vandaag in onze webshop of kom gezellig langs in een van onze filialen.