• Lorem ipsum

Douglas hout behandelen: hoe doe je dat?

8 Mar 2022

Wanneer de lente voor de deur staat wordt het ook weer tijd om je douglas hout te behandelen. Deze populaire houtsoort wordt in menig tuin gebruikt voor verschillende toepassingen in de tuin, zoals veranda’s, overkappingen, schuttingen en tuinhuisjes. Douglas hout verdient daarom de verzorging die het nodig heeft. In dit blogartikel lees je waarom douglas hout behandelen goed is voor je tuin en krijg je een stappenplan zodat jij gericht te werk kan gaan.

Waarom is douglas hout behandelen nodig?

De reden waarom douglas hout behandelen nodig is, is omdat deze houtsoort erg duurzaam is. Om de optimale levensduur van douglas hout te benutten is het uiterst belangrijk om de juiste materialen te gebruiken en het hout daarmee te verzorgen. Daarnaast behoudt je door douglas hout te beitsen ook de prachtige uitstraling dat het hout heeft.

Vooral wanneer je douglas hout in een vochtige omgeving staat is het noodzakelijk om het op een juiste manier te verzorgen. Door het te behandelen werk je aan vier punten, te weten:

  • het beschermen tegen krimpen en scheuren door uitdroging/vocht
  • het behouden van de natuurlijke kleur
  • het beschermen tegen schimmel, houtrot en UV-straling
  • het verlengen van de levensduur

Ter info: onbehandeld douglas hout gaat zo’n 10 tot 15 jaar mee. Met een goede douglas hout behandeling verleng je de levensduur met zo’n 5 jaar mee. Tel uit je winst!

Douglas hout behandelen: een stappenplan

Douglas hout behandelen vereist een gedegen voorbereiding, hoofdplan en nazorg. Lees hieronder ons uitgewerkte stappenplan om aan de slag te gaan.

1. Maak het hout vetvrij en schoon. Dit doe je door het hout te reinigen met een verfreiniger (wanneer het hout bewerkt is met verf) of een aanslagverwijderaar (wanneer het hout is aangetast met groene aanslag of algen).

2. Voor de belangrijkste stap zijn drie opties: douglas hout beitsen, oliën of verven.

Optie 1: Douglas hout beitsen

Door douglas hout te beitsen behoud je de natuurlijke uitstraling en bescherm je het hout. Beits is verkrijgbaar op waterbasis of terpentinebasis, afhankelijk van je voorkeur. Deze methode heeft iedere zes tot acht jaar onderhoud nodig.

Optie 2: Douglas hout oliën

Een andere manier om je douglas hout te behandelen is door het te oliën, bijvoorbeeld met Hermadix Douglas Olie. Olie remt de vergrijzing van het hout en beschermt tegen UV-straling en groene aanslag. Daarnaast wordt de houtnerf geaccentueerd. Deze methode heeft iedere twee tot drie jaar onderhoud nodig.

Optie 3: Douglas hout verven

De meest duurzame optie is door douglas hout te verven met een dekkende buitenlak die geschikt is voor hout. Anderzijds verlies je hiermee wel een deel van de uitstraling. Wanneer je voor houtverf kiest dien je wel eerst impregneermiddel te gebruiken. Deze methode heeft iedere tien tot twaalf jaar onderhoud nodig.

3. Zodra je je favoriete methode hebt gekozen dien je ieder voorjaar waar nodig aanslag te verwijderen of andere vormen van onderhoud te plegen. Alleen zo krijg je een optimaal resultaat.

Douglas hout behandelen met De Verfzaak

Er zijn veel manieren om je douglas hout te behandelen. Het is aan jou om de juiste keuze te maken en aan het werk te gaan. Wellicht zit je nog met wat vragen over douglas hout waar je nog geen antwoord op hebt. Stel deze vragen gerust aan onze klantenservice. Onze specialisten helpen je graag met het beantwoorden van je vragen en adviseren je waar nodig. Alles om jouw klus tot een succes te brengen!