• Lorem ipsum

Plamuur: wat is het? Welke soorten zijn er? En hoe gebruik je het?

16 Jun 2020

Wanneer je van plan bent om met verf aan de slag te gaan is het de bedoeling om de ondergrond zo goed mogelijk voor te bereiden op datgene dat komen gaat. In het geval van hout betekent dat goed schuren en stofvrij maken en in het geval van een muur betekent dat de ondergrond zo egaal mogelijk maken.

Een eigenschap die de ondergrond vrijwel altijd moet hebben is dat hij zo vlak mogelijk moet zijn. Op die manier hecht de (grond)verf beter en creëer je uiteindelijk een beter resultaat. Een van de mogelijkheden die je hebt voor het egaliseren van je ondergrond is plamuur. 

Maar wat is het nu eigenlijk en welke verschillende soorten plamuur zijn er allemaal op de markt? En heb ik echt een speciaal plamuurmes nodig? In deze blog nemen we je mee naar de wereld van het plamuren. Ben je van plan om binnenkort met plamuur aan de slag te gaan of wil je er graag meer over weten? Lees dan snel verder!

Wat is plamuur?

Om goed met plamuur te kunnen werken is het wel zo fijn als je weet wat plamuur precies is en welke eigenschappen dit product heeft. Plamuur is een relatief zacht goedje dat wordt gebruikt om oneffenheden weg te werken. Denk bijvoorbeeld aan scheuren op een muur of gaten in hout. Met plamuur heb je de mogelijkheid om al die oneffenheden weer glad te maken om zo de ondergrond te prepareren voor een verflaag. 

Wellicht heb je ook wel eens gehoord van twee componenten plamuur. Het verschil is hier te lezen.

Verschil tussen plamuur en vulmiddel

Wanneer je op zoek gaat naar een oplossing voor het vullen van gaten en scheuren loop je al snel tegen de termen plamuur en vulmiddel aan. Dit kan verwarrend zijn omdat plamuur technisch gezien een middel is om gaten mee te vullen, een vulmiddel dus. Toch ligt dat in de praktijk wat anders. 

Plamuur is namelijk uitermate geschikt voor ondiepe gaatjes en scheuren van ongeveer 1 mm dik. Plamuur kun je wel gebruiken voor diepere gaten, maar vanwege het krimpen zul je dan meerdere lagen aan moeten brengen. 

Voor de wat diepere oneffenheden is vulmiddel beter geschikt. Het grootste verschil tussen deze twee producten zit hem dus in het feit dat plamuur geschikt is voor ondiepe gaatjes en vulmiddel voor de wat diepere oneffenheden.

 

Soorten plamuur

Het lijkt zo makkelijk: even naar De Verfzaak om wat plamuur te kopen, de gaatjes thuis opvullen en starten met schilderen. Toch is het niet zo eenvoudig als het op het eerste oog misschien lijkt. Dit is overigens helemaal geen reden om in paniek te raden.

De realiteit is namelijk zo dat fabrikanten voor alle ondergronden verschillende soorten plamuur en vulmiddel hebben ontwikkeld waardoor je dus meerdere opties hebt voor jouw project. Het is dus belangrijk dat je jouw plamuur goed afstemt op de ondergrond zodat je het best mogelijke resultaat neerzet. Plamuur kan worden onderverdeeld in drie groepen:

  • Alkydplamuur
    Deze vorm van plamuur is de laatste jaren steeds minder populair geworden omdat er simpelweg betere alternatieven op de markt zijn gekomen. Alkydplamuur heeft als voordeel dat je niet zelf hoeft te mengen en dat deze plamuur zich makkelijk laat verwerken. De nadelen schuilen dan weer in de lange droogtijd en het gegeven dat deze plamuur krimpt waardoor je meerdere lagen nodig hebt.
  • Polyesterplamuur
    Deze plamuursoort heeft als groot voordeel dat de droogtijd extreem kort is. Na 30 minuten is deze plamuur al schuurbaar en dat is aantrekkelijk bij heel veel klussen. Het nadeel van polyesterplamuur, dat ook wel staalplamuur wordt genoemd, is dat deze plamuur vocht opneemt. Dit kan later voor problemen zorgen als er overheen wordt geschilderd omdat de plamuur dan weer van het vocht af wil. 
  • Epoxy-plamuur
    Universele epoxy-plamuren zijn geschikt voor het doe-het-zelvers. Net als alkydplamuur heeft heeft epoxy-plamuur een lange droogtijd. Het voordeel is dan weer dat deze plamuursoort wel raad weet met rek en krimp.

 

Lakplamuur

Als je bepaalt hebt welke soort je gaat gebruiken is het tijd om de plamuur af te stemmen op de ondergrond. Een van de meest gebruikte plamuurvarianten is lakplamuur. Lakplamuur is geschikt voor het repareren van kleine lakbeschadigingen en is speciaal ontwikkeld voor het gebruik op geschilderd en gegrond hout. Ben je van plan plamuur te gebruiken op ongeschilderd hout? Kies dan voor houtplamuur.

 

Gaten vullen in een muur

Je hebt de juiste plamuur gekocht en bent er helemaal klaar voor. Het gebruik van plamuur is helemaal niet moeilijk, maar als je dit nog nooit hebt gedaan kan het zo zijn dat je niet precies weet wat je moet doen. Kortom, die scheuren in het hout repareren… Hoe doe je dat nu eigenlijk?

Voordat je begint is het slim om alles klaar te leggen wat je nodig hebt. De fanatieke doe-het-zelvers en professionals gebruiken bijvoorbeeld altijd twee plamuurmessen. Het brede plamuurmes wordt gebruikt om een voorrraadje plamuur op ‘klaar te leggen’, terwijl het kleinere plamuurmes dient om de plamuur op het hout of op de muur te smeren. 

Het aanbrengen van plamuur is een redelijk eenvoudig klusje. Zorg dat je genoeg plamuur op je kleinste plamuurmes hebt en zet het mes in een hoek van ongeveer 45 graden tegen de muur, net boven de plek waar je de plamuur aan wil brengen. Vervolgens verklein je de hoek en trek je het plamuurmes over het gaatje of scheur. Wanneer je dit gedaan hebt is het belangrijk om het overtollige plamuur meteen weg te halen. Uitgehard plamuur kan later anders voor moeilijkheden zorgen als je gaat schuren. 

Breng altijd meerdere lagen plamuur aan. Dit is aan te raden omdat plamuur krimpt.

 

Voorbeelden van plamuur

In deze blog heb je kunnen lezen welke soorten plamuur er allemaal zijn en dat de ondergrond een grote rol speelt bij je uiteindelijke keuzen. Om het visueel te maken hebben we hieronder een aantal voorbeelden voor je op een rijtje gezet. Laat je inspireren en wandel anders eens online door het assortiment van De Verfzaak heen. Voor elke klus bestaat namelijk de perfecte plamuur!

 

Passend advies van De Verfzaak

Zoals je ziet kun je bij De Verfzaak naast verf en behang ook terecht voor alle soorten plamuur. Wellicht heb je na het lezen van deze blog nog enkele vragen over plamuur waarop je graag het antwoord zou willen weten voordat je je aankoop kunt doen óf kunt beginnen met klussen. De antwoorden op die vragen zorgen ervoor dat je met de juiste mindset en met vertrouwen kunt starten.

Bezoek bijvoorbeeld een filiaal van De Verfzaak en spreek één van onze specialisten aan. Op die manier heb je de mogelijkheid om de verschillende soorten plamuur te vergelijken, gericht aankopen te doen én om kennis in te winnen. Ben je van plan om jouw spullen online in de webshop van De Verfzaak te bestellen, maar heb je wel de behoefte aan passend advies? Neem dan contact op met onze klantenservice. Bel ons even of stuur een mail met al je vragen.