• Lorem ipsum

Voorstrijk aanbrengen: Een volledige gids

19 Aug 2024

Stappenplan: Hoe moet je voorstrijken?

Je hebt nu gelzen waarom voorstrijk belangrijk is. Maar hoe moet je voorstrijken? In deze blog neem ik je mee, naar een 7-stappenplan, waarin je stapsgewijs kunt lezen hoe je de voorstrijk gebruikt, zodat je daarmee een professioneel eindresultaat kunt creëren. 

Stap 1: De voorbereiding

Als eerste is het belangrijk om te weten hoe en wat de ondergrond is. Is het nieuw stucwerk, beton, baksteen of bijvoorbeeld spuitwerk (spack)? Daarnaast is het raadzaam om je af te vragen: voorstrijken, is dat wel echt nodig?

Laten we beginnen bij het stucwerk. Allereerst moet het stucwerk goed drogen. Als richtlijn wordt doorgaans 1 mm droging per dag aangehouden. Wanneer je twijfelt of het stucwerk droog genoeg is kun je dit meten met een vochtmeter. Het vochtpercentage moet dan beneden de 5%. Pas dan kun je het goed kunnen voorstrijken. Is het stucwerk super glad gestreken? Dan wordt geadviseerd om deze muur eerst met schuurgaas om te schuren zodat de voorstrijk goed in de muur trekt en voor een goede hechting zorgt.

Voorbereiding zuigende ondergronden

Wanneer een nieuw likje verf op de ondergrond wil doen, kan het zijn dat het een zuigende ondergrond is. Sterk of onregelmatig zuigende ondergronden kunnen problemen veroorzaken, zoals aanzetten of kleurverschillen in de verflaag. Door voorstrijk te gebruiken, zorg je ervoor dat de ondergrond gelijkmatig zuigt, wat een mooi egaal eindresultaat oplevert.

Stap 2: Bepaal de ondergrond

Voordat je begint, is het belangrijk om te bepalen wat voor ondergrond je gaat behandelen. Is het nieuw stucwerk, beton, baksteen of spuitwerk (spack)? Dit bepaalt of voorstrijk nodig is en welk type je moet gebruiken. 

Stap 3: Controleer de zuigende werking van de ondergrond

Stel vooraf vast of er sprake is van een zuigende ondergrond. Om te testen of een ondergrond sterk zuigend is, kun je een vochtige spons of natte doek over de muur strijken. Neemt de muur het water snel op, dan is voorstrijk nodig. Dit proces, ook wel 'voorstrijken', is essentieel om te voorkomen dat de verf onregelmatig opdroogt en om te zorgen voor een goede hechting.

Stap 4:  Bereid de ondergrond goed voor

Bij nieuw stucwerk moet je ervoor zorgen dat de muur volledig droog is voordat je voorstrijk aanbrengt. Gebruik een vochtmeter om te controleren of het vochtpercentage onder de 5% ligt. Als het stucwerk zeer glad is, schuur de muur dan lichtjes met schuurpapier, om daarmee de hechting van de voorstrijk te verbeteren.

Stap 5: Kies het juiste voorstrijkmiddel

Er zijn verschillende soorten voorstrijkmiddelen. Stem het voorstrijkmiddel altijd af met de ondergrond en de komende klus. Je hebt de volgende soorten:

  • Transparante voorstrijk
    Dit middel is zuinig in gebruik, maar kan baanvorming veroorzaken als je niet goed ziet welke delen van de muur al behandeld zijn.

  • Dekkende voorstrijk
    Deze variant werkt als een primer en zorgt voor een gelijkmatige zuiging, wat helpt om aanzetten en kleurverschillen te voorkomen.

Stap 6: Voorstrijk aanbrengen

Hoe breng je voorstrijk aan? Je kunt voorstrijk aanbrengen met een kwast of een roller, dit is afhankelijk van de grootte van het oppervlak. Gebruik voor grote oppervlakken bijvoorbeeld een blokkwast of een roller met grove structuur, die speciaal is ontworpen voor voorstrijkmiddelen. 

Begin altijd van boven naar beneden om druipers te voorkomen. Transparante voorstrijk kun je ook met een lage drukspuit aanbrengen, wat vooral handig is voor grote oppervlaktes. Denk erom dat je bij gebruik van een roller of kwast zorgt voor een gelijkmatige verdeling van het voorstrijkmiddel.

Stap 7: Voorstrijk laten drogen

Voordat je aan de slag gaat met de verf, is het belangrijk om vast te stellen of de voorstrijk goed droog is. Gemiddeld duurt het 4 tot 6 uur voordat de voorstrijk opgedroogd is, maar controleer altijd de verpakking van het product dat je gebruikt hebt. 

Tip: Zorg dat je niet te veel tijd hebt tussen het voorstrijken en verven. Idealiter is dit 48 uur.

Tip: Houd rekening met omstandigheden, die de droogtijd kunnen beïnvloeden. Denk hierbij aan de luchtvochtigheid en de temperatuur. Bij koude temperaturen zal de voorstrijk langer de tijd nodig hebben om op te drogen.

Stap 8: Voorstrijken van buitenmuren

Als je buitenmuren gaat verven, is het belangrijk om voorstrijk te gebruiken. Vooral als je de schutting of gevel wilt schilderen. Voor het schilderen van objecten buiten raden we terpentinegedragen voorstrijk aan. Deze is namelijk beter bestand tegen invloeden van buitenaf, zoals vocht en UV-straling. Ook fixeert het beter en zorgt het voor een betere hechting.

De voor- en nadelen van dekkende en transparante voorstrijk

Wanneer je het stucwerk heb opgeschuurd (wanneer dit nodig is) is de behandeling van beton, baksteen en spack hetzelfde. Deze ondergronden kun je met twee soorten voorstrijk behandelen, namelijk een dekkende en een transparante variant. 

Wanneer je een dekkende voorstrijk gebruikt ben je ervan verzekerd dat je secuur te werk zal gaan. Dit komt doordat je deze voorstrijk zal aanbrengen als een muurverf. Hierdoor zorg je ervoor dat de zuiging egaal is en dat je geen aanzetten en baanvorming creëert. 

Het voordeel van een transparante voorstrijk is dat je meer vierkante meters per liter kunt strijken. Het nadeel van een transparante voorstrijk is dat je minder goed ziet welke delen van de wand al zijn geïmpregneerd, waardoor de zuiging per deel van de wand verschilt en zo baanvorming kan ontstaan bij het aanbrengen van de eerste verflaag. 

Veelgestelde vragen:

Na het lezen van het stappenplan weer je hoe je voorstrijk kunt gebruiken. Maar wellicht zit je nog met een aantal vragen. We hebben enkele veelgestelde vragen voor je op een rijtje gezet. 

Hoe breng je voorstrijk aan?

Het hangt van de grootte af, hoe je voorstrijk het beste kunt aanbrengen. Ga voor een roller als je een groot oppervlak doet en voor een kwast, voor kleinere oppervlakken of hoeken en randjes.

Hoe lang moet de voorstrijk drogen voor verven?

Gemiddeld moet de voorstrijk 4 tot 6 uur drogen. De droogtijd wordt beïnvloed door de omstandigheden en het betreffende product. Voordat je begint met het aanbrengen van de verf, is het belangrijk dat de voorstrijk goed opgedroogd is. Zorg ervoor dat er niet te veel tijd tussen zit, dit kan namelijk weer nadelig zijn.

Hoeveel voorstrijk heb ik nodig?

Verschillende factoren bepalen uiteindelijk het aantal benodigde liters voorstrijk. Zuigt de ondergrond veel op? Hoe groot is het oppervlak? Dit zijn belangrijke factoren, die dat bepalen. Een sterk zuigende ondergrond zal meer voorstrijk nodig hebben, dan een minder zuigende ondergrond.

Voorstrijk verdunnen met water: is dat nodig?

Sommige voorstrijkmiddelen kun je verdunnen met water, vooral als de ondergrond niet extreem zuigend is. Controleer altijd de instructies op de verpakking om te zien of dit nodig is.

Wat gebeurt er als je niet voorstrijkt?

Als je een muur of ander oppervlak niet voorstrijkt, kan de verf onregelmatig worden opgenomen door het oppervlak. Dit kan leiden tot vlekkerige dekking, kleurverschillen en een minder duurzaam eindresultaat. De verf kan sneller slijten of afbladderen, en het verbruik van verf kan toenemen omdat de ondergrond meer verf absorbeert.

Hoeveel dagen van tevoren voorstrijken?

Het is gebruikelijk om de voorstrijk 24 uur van tevoren aan te brengen. Dit geeft de voorstrijk voldoende tijd om goed in te trekken en volledig te drogen voordat je gaat verven. Controleer altijd de droogtijd op de verpakking van de voorstrijk, want dit kan variëren afhankelijk van het product en de omstandigheden.

Kun je te veel voorstrijk gebruiken?

Ja, je kunt te veel voorstrijk gebruiken. Dit kan leiden tot een glanzend of glad oppervlak waarop de verf slecht hecht. Ook kan overtollige voorstrijk gaan druipen of strepen achterlaten, wat de afwerking kan beïnvloeden. Het is belangrijk om voorstrijk gelijkmatig aan te brengen en overtollig materiaal te vermijden.

Is alleen voorstrijk genoeg?

Nee, voorstrijk alleen is niet genoeg. Voorstrijk is bedoeld om de zuigende werking van de ondergrond te verminderen en een goede basis te creëren voor de uiteindelijke verflaag. Na het aanbrengen van de voorstrijk is het noodzakelijk om een of meerdere lagen verf aan te brengen voor een mooie en duurzame afwerking.

Is 1 laag voorstrijk genoeg?

In de meeste gevallen is één laag voorstrijk voldoende, vooral op licht zuigende ondergronden zoals gips of beton. Bij zeer poreuze of sterk zuigende oppervlakken kan het echter nodig zijn om een tweede laag voorstrijk aan te brengen. Dit hangt af van het type ondergrond en de aanbevelingen van de fabrikant van de voorstrijk. Controleer na de eerste laag of de ondergrond nog sterk zuigt voordat je een tweede laag aanbrengt.

Voorstrijk bij de Verfzaak

Zoals je hebt kunnen lezen, is voorstrijk een belangrijk product, als je gaat beginnen met verven. Bij de Verfzaak kun je zowel online als in de winkel terecht, voor de beste merken voorstrijk, zoals de Sikkens Alpha Aquafix en Drost Devecryl Voorstrijk. Ontdek het nu online of bezoek gerust 1 van onze filialen!