• Lorem ipsum

RAL 3000: rood, roder, roodst

22 Sep 2020

Het schilderen van een nieuwbouwhuis, een slaapkamer, een tuinmeubel of iets anders in en om het huis kost qua voorbereiding vaak net zoveel tijd als het verven zelf. Een goede voorbereiding is nu eenmaal het halve werk. Op het gebied van schilderen houdt dat in dat je de juiste verf in huis haalt en dat je de benodigdheden hebt om alles aan te brengen. 

De kleur van de verf speelt uiteraard ook een grote rol. Hoe weet je nu zeker dat je de juiste kleur te pakken hebt en welke kleuren zijn er eigenlijk allemaal. Om je te helpen zetten we af en toe een kleur voor je in de spotlights. Zo kun je zelf bepalen of deze kleur bij je past. Verder laten we je zien wat RAL-nummers precies zijn, hoe je ze moet interpreteren en hoe je kunt bepalen of een kleur juist voor je is. Deze keer is het de beurt aan RAL 3000.

Wat is RAL 3000?

Als je niet erg ervaren bent op het gebied van verf kopen kunnen die RAL-nummers nogal eens voor verwarring zorgen. Je komt ze tegen op alle verfemmers en blikken, maar wat betekenen ze eigenlijk en hebben ze bijvoorbeeld invloed op de samenstelling van de verf?

En nog belangrijker: moet ik ergens speciaal op letten als ik verf ga kopen. Over het algemeen kunnen we zeggen dat het RAL-nummer geen invloed zal hebben op jouw verfklus. Het RAL-systeem is namelijk puur en alleen in het leven geroepen om kleuren verf te catalogiseren.

Al vroeg in de 20e eeuw bestond de vraag naar een alles overkoepelend systeem waarin kleuren makkelijk teruggevonden konden worden en waarmee je verschillen tussen verschillende kleuren dus ook eenvoudig kon duiden. Dit resulteerde uiteindelijk in 1927 in het RAL-systeem dat het levenslicht zag in Duitsland. Tot op heden zijn er uiteraard veel nieuwe kleuren bijgekomen, maar het systeem bestaat nog steeds.

Vuurrood

Het RAL-systeem is vooral voor fabrikanten makkelijk om zo hun potten verf en emmers te markeren, maar voor ons als consumenten schept het niet meteen extra duidelijkheid. Wanneer je voor het eerst een term als RAL 3000 ziet staan, zal het je weinig zeggen. Het is daarom goed om te weten dat elke kleur eveneens een typering mee heeft gekregen om de kleur wat beter te beschrijven. Dit zegt natuurlijk nog niet alles, maar het geeft wel een indicatie. De beschrijving van RAL 3000 is zelfs een een vrij uitgebreide die als volgt luidt: vuurrood, de rode kleur van Nederlandse brandweerwagens.

Door deze beschrijving kun je je al beter een voorstelling maken van wat de kleur precies voor je in petto heeft. Een beschrijving is handig, maar om echt goed kennis te maken met een kleur is het wel aan te raden om hem vaker in het echt te bewonderen. Andere voorbeelden van beschrijvingen zijn:

RAL 9001 → Crèmewit

RAL 5002 → Ultramarijn blauw

RAL 7006 → Beigegrijs

Vuurrood, past dat wel bij mij?

Wanneer je in de hoek van de roodtinten gaat zoeken voor bijvoorbeeld muurverf of verf voor een meubel, dan is de kans groot dat je vuurrood gaat overwegen. Maar hoe beslis je nu of deze kleur daadwerkelijk de juiste kleur is? Het is natuurlijk onmogelijk om 100% zekerheid te creëren, maar je kunt die kans wel vergroten door een aantal slimme stappen te ondernemen. Hieronder hebben we enkele tips voor je op een rijtje gezet.

Tip 1: vergelijken

De verschillen tussen de verschillende kleuren worden pas echt duidelijk als je ze constant blijft vergelijken. Op die manier vallen er meestal meteen een paar kleuren af die je toch niet mooi vindt en van de laatste selectie wordt dan precies duidelijk hoe ze precies ogen. 

Voorbeeld: Vuurrood kan ogen als een milde vorm van rood bij specifiek licht, terwijl de kleur dan ineens weer voller lijkt als je er een andere variant van rood naast legt. Een goede manier om kleuren te vergelijken is het gebruik van een kleurenwaaier. Een kleurenwaaier kun je zien als een foldertje waarin alle RAL-kleuren zijn verzameld en waarin de kleuren van dezelfde categorieën bij elkaar zijn gezet. Zo worden de verschillen sneller duidelijk.

Tip 2: houd rekening met het licht

Lichtinval speelt een cruciale rol bij het gebruik van verf. In een slaapkamer met veel ramen oogt een kleur nu eenmaal totaal anders dan in een gang met kunstlicht.

Tip 3: ga voor het complete plaatje

Daarmee willen we zeggen dat de rest van een ruimte ook zeker een rol speelt. Als je bijvoorbeeld al veel wit in de keuken hebt, dan kan een witte muur voor overkill zorgen.

RAL 3000 laten mengen

Bij De Verfzaak mengen we alle kleuren voor je. Grote verfmerken zoals Sikkens, Sigma en Wijzonol produceren populaire kleuren zoals RAL 9010 op grote schaal, maar dat geldt niet voor de wat minder bekende kleuren. Geen probleem! De Verfzaak mengt alle kleuren graag voor je. Wel willen we je vragen om goed na te gaan of dit écht de kleur is die je wilt aangezien gemengde verf niet geretourneerd kan worden.

Passend advies van De Verfzaak

In de online shop en de filialen van De Verfzaak vind je alles wat je nodig hebt op het gebied van verf. En dat geldt dus ook voor kennis. We kunnen het ons goed voorstellen dat je na het lezen van deze blog nog zit met een aantal vragen waarop je graag het antwoord wil weten voordat je daadwerkelijk aan de slag gaat. 

Voor deze en alle andere aan verf gerelateerde vragen ben je bij ons aan het juiste adres. Spreek bijvoorbeeld een specialist aan in één van onze filialen. Zo ben je in de gelegenheid om verf te kopen en om kennis in te winnen. Ben jij van plan om je verf in de online webshop te kopen, maar heb je wel behoefte aan passend advies? Dat kan! Stuur ons dan een e-mail met al je vragen of bel ons even.