• Lorem ipsum

Wat is RAL 6009 voor een kleur?

24 Dec 2019

Wanneer je al vaker hebt geschilderd dan weet je dat een goede voorbereiding het halve werk is en dat je een paar knopen door moet hakken vooraleer je echt aan de slag kunt. Misschien wel de belangrijkste keus die je moet maken is: welke kleur verf ga ik eigenlijk gebruiken?

Zoals je ongetwijfeld weet is de wereld van de (verf)kleuren enorm, lijken veel kleuren op elkaar en hebben kleuren allemaal zo hun specifieke eigenschappen. We snappen dat je daardoor af en toe door de bomen het bos niet meer ziet. Om je te helpen zetten we geregeld een kleur in de spotlights. Zo zie je in een mum van tijd of de door ons gekozen kleur bij je past. Deze keer focussen we ons op RAL 6009. 

 

RAL? Wat is dat eigenlijk?

Je hebt ze vast al eens voorbij zien komen tijdens je zoektocht naar verfkleuren, die rare codes die blijkbaar iets met de kleur te maken hebben. En om maar meteen alle onzekerheid weg te halen: dat klopt. Het RAL-systeem werd al in 1927 ontwikkeld in Duitsland en is niets meer dan een handig coderingssysteem om kleuren verf en coatings te definiëren. Elke kleur krijgt een code van 4 cijfers mee. Zo hebben alle wit- en zwarttinten een code die ligt tussen de 9000 en 10000. Bij RAL 6009 ligt dat iets anders. Deze kleur hoort bij de groentinten.

 

Dennengroen

We snappen heel goed dat al die codes de doe-het-zelver niet veel zullen zeggen. Daarom is het goed om te weten dat vrijwel elke RAL-kleur een typering mee heeft gekregen die vaak iets weggeeft over de kleur. Zo heet het populaire RAL 9010 ook wel ‘zuiver wit’, noemen we RAL 9001 ‘crème wit’ en staat RAL 9005 bekend als ‘gitzwart’. RAL 6009 heeft de beschrijving ‘dennengroen’ meegekregen en is een donkere variant van groen. Deze kleur schuurt zelfs dicht tegen zwart aan. Hierdoor kun je goed met deze kleur spelen door te variëren met licht. De ene keer oogt RAL 6009 echt groen en de andere keer moet je de tijd nemen om te ontdekken dat het echt dennengroen is en niet zwart. Tip: weet je niet zeker of RAL 6009 bij jou mooi oogt? Test die kleur dan met een kleurentester.

 

Kleuren laten mengen door De Verfzaak

De grote topmerken produceren populaire kleuren zoals het eerder genoemde RAL 9010 op grote schaal, maar dat geldt niet voor de wat minder bekende kleuren. Wil jij bijvoorbeeld RAL 6009 op jouw muur aanbrengen? Dan ben je bij De Verfzaak aan het juiste adres. Het enige dat je nodig hebt voor jouw kleur is de kleurcode. We adviseren je wel om je eerst goed te oriënteren voordat je je definitieve keuze maakt. Gemengde verf kan namelijk niet worden geretourneerd.

 

Vragen over RAL 6009 of over het laten mengen van kleuren?

In dit artikel hebben we je iets meer verteld over RAL 6009 en het RAL-systeem, maar we begrijpen het als je nog vragen hebt over dennengroen of over het laten mengen van kleuren. Onze specialisten staan voor je klaar om alle antwoorden op jouw vragen te vinden. Twijfel je over een bepaalde kleur? Weet je niet precies hoeveel liter verf je nodig hebt voor jouw project? En zijn er nog andere varianten van groen die misschien iets voor mij zijn? Op deze en al die andere vragen geven onze specialisten het antwoord. Je kunt ze op drie manieren bereiken. Kom langs in één van onze acht filialen, stuur een mail of bel ons even.

 

Telefoonnummer:085 - 0406034
E-mailadres:[email protected]

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »