• Lorem ipsum

Mergelwit: wat is het & waarvoor is het geschikt?

24 Mar 2020

Wanneer je een verfklus in de planning hebt staan zoals het schilderen van het tuinhuisje, een muur in de slaapkamer of een houten meubel, loop je hoe dan ook tegen de volgende vraag aan: welke kleur ga ik eigenlijk gebruiken? 

Tijdens de voorbereiding is dit misschien wel de belangrijkste vraag waarop je het antwoord moet zien te vinden. Je schildertechniek kan nog zo goed zijn, als de uiteindelijke kleur niet naar wens is blijf je toch met een vervelend gevoel achter. 

Om je te helpen bij het kiezen van de juiste kleur focussen we ons af en toe op een specifieke kleur. Daarnaast laten we zien hoe je het beste een kleurkeuze kunt maken. Deze keer laten we je kennismaken met mergelwit, een zachte variant van wit die door Sikkens is ontwikkeld. 

Mergelwit? Welke RAL-code is dat?

Zoals je ongetwijfeld weet worden veel verfkleuren ingedeeld volgens het RAL-systeem. Dit Duitse systeem werd in 1927 al ontwikkeld om een beetje orde te scheppen in de chaos. Veel verfkleuren hebben sindsdien een code kregen, vaak van 4 cijfers, én een typering. Denk bijvoorbeeld aan het populaire RAL 9010, dat ook wel ‘zuiver wit’ wordt genoemd. 

Mergelwit zou qua typering perfect thuishoren in het RAL-systeem, maar dat is niet het geval. Sikkens, één van de topmerken in de verfindustrie, ontwikkelt zelf ook verfkleuren en daar is mergelwit er één van. Sikkens verzamelt al haar eigen kleuren in de Sikkens kleurenwaaier en daar maakt mergelwit dus ook deel van uit. Van het bedrijf heeft mergelwit de code G0.05.85 meegekregen. 

Wanneer je op zoek gaat naar de juiste variant van wit is het dus belangrijk dat je je niet blind staart op de RAL-kleuren. Als je echt alle opties wil overwegen raden we je aan om ook andere variant van wit, zoals mergelwit, te bekijken.

Is mergelwit iets voor mij?

Je bent eruit. Je hebt je oog laten vallen op een zachte, crèmekleurige variant van wit voor jouw nieuwe schilderklus, maar al snel ontdek je dat er meer dan één witvarianten zijn die deze eigenschappen bezitten. Het is dan belangrijk om deze kleuren zo goed mogelijk met elkaar te vergelijken. Dit kun je bijvoorbeeld online doen door de verschillende kleuren op te zoeken naast elkaar te houden, of door het gebruik van één of meerdere kleurenwaaiers.

Vaak vallen de eigenschappen én de verschillen onderling past echt op als je een bepaalde kleur vergelijkt met varianten die er dicht tegenaan schurken. Zo kan mergelwit voor jou naar zuiver wit neigen, terwijl je deze kleur juist veel meer in de crème-hoek zou willen zetten als je ‘m vergelijkt met andere varianten. 

Hieronder hebben we twee RAL-kleuren voor je verzameld die gelijkenissen vertonen met mergelwit. Bekijk ze eens en wellicht zit de juiste kleur er voor je bij.

RAL 9001 → Crèmewit. Zoals de naam al doet vermoeden lijkt deze kleur veel op mergelwit.

RAL 9002 → Grijswit. Deze witvariant laat crème wat meer los en neigt zoals de naam al laat zien meer naar grijs.

Zo kies je de juiste kleur

Het uitzoeken van een kleur kan tot veel frustraties leiden en veel meer tijd kosten dan je eigenlijk had gehoopt. Je bent er zeker van dat mergelwit iets voor jou is, maar dan ineens doemen er een aantal andere witvarianten op in de kleurenwaaiers die ook heel mooi zijn… Hoe zorg je er voor dat je de juiste keuze maakt?

Zoals we je hierboven al hebben geadviseerd maakt het vergelijken een groot deel uit van het doorhakken van de knoop. Vergelijk jouw favoriete kleuren met elkaar en ontdek de verschillen die je vaak pas ziet wanneer je bepaalde witvarianten naast elkaar houdt. 

Daarnaast zou je ervoor kunnen kiezen om kleurtesters te gebruiken. Hiermee breng je een klein beetje verf op de muur aan en zie je hoe een bepaalde kleur oogt. Een voordelige en slimme manier om een kleur in het echt bij je thuis te zien!

Ook is het aan te raden om de plaats waar je de verf gaat gebruiken goed te analyseren. Licht, of juist het gebrek aan licht, doet ontzettend veel met een kleur. Mergelwit zal op een tuinmeubel waar de zon flink op schijnt totaal anders ogen dan op een muur in de gang waar zonlicht vrijwel geen toegang toe heeft. Experimenteer dus met licht en ontdek wat er gebeurt als je met lichtinval speelt.

Advies van De Verfzaak

Je weet het vrijwel zeker: mergelwit is dé kleur voor mij! Of moet ik tóch voor crèmewit kiezen? Goed advies geeft je wellicht een fijn gevoel alvorens je met het schilderen gaat beginnen. Onze specialisten staan voor je klaar in onze acht filialen om je te helpen met het vinden van de juiste verfkleur. 

Ben je van plan om jouw verf in de online webshop van De Verfzaak te kopen en ben je niet in de gelegenheid om af te reizen naar één van onze filialen, maar heb je wel behoefte aan passend advies? Bel of mail ons dan even. Hieronder vind je de contactgegevens van De Verfzaak:

E-mailadres: [email protected]
Telefoonnummer: 085 - 0406034

Overigens kun je ons aanspreken, bellen of mailen voor ál je vragen die met schilderen en behangen te maken hebben. Veel mensen beginnen vaak met een gezonde dosis motivatie aan een verfklus, maar ontdekken vervolgens al snel dat ze de antwoorden op een paar belangrijke vragen niet weten en dat is zonde! Wat dacht je bijvoorbeeld van de vragen die we hieronder voor je op een rijtje hebben gezet? Wellicht zitten er een paar tussen die ook jou aan het denken zetten.

  • Welke grondverf heb ik nodig voor mijn verfklus?
  • Hoeveel liter mergelwit heb ik nodig voor het beste resultaat?
  • Hoe lang moet ik de verf eigenlijk laten drogen?
  • Kan ik ‘gewoon’ een kwast gebruiken of kan ik beter voor een roller kiezen?
  • Hoe maak ik mijn ondergrond het best schoon voor ik ga beginnen met schilderen?

Mergelwit laten mengen door De Verfzaak

De bekende verfmerken zoals Sikkens, Sigma en Wijzonol produceren populaire kleuren zoals RAL 9016 (verkeerswit) op grote schaal en een dergelijke kleur hoef je dus ook niet te laten mengen. Bij de kleuren die wat minder worden verkocht, zoals in dit geval mergelwit, is dat wel het geval. Geen probleem! Bij De Verfzaak mengen we alle kleuren voor je. Wel willen we je vragen om goed na te denken voordat je je definitieve keuze maakt. Gemengde verf kan namelijk niet worden geretourneerd.